Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Вибухотехніки Нацполіції розповіли на міжнародних конференціях про очищення території України від вибухонебезпечних предметів
Опубліковано 29 листопада 2018 року о 17:49

У Женеві відбулись щорічна зустріч високих договірних сторін Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію (КНЗ), Дев’ятнадцята Конференція Високих Договірних Сторін Протоколу ІІ КНЗ та Одинадцята Конференція Високих Договірних Сторін Протоколу V цієї Конвенції.

В роботі конференцій взяли участь представники Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ України, Служби безпеки України, Національної поліції України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

У рамках Конференції Протоколу V українська делегація представила презентацію щодо виконання заходів із очищення території держави від вибухонебезпечних залишків війни. Зокрема, йдеться й про такі, якими «забруднена» територія Донецької та Луганської областей внаслідок агресії РФ проти України та діяльності проросійських терористичних угруповань. Також проходили дискусії щодо осучаснення засобів обміну інформацією з питань попередження застосування саморобних вибухових пристроїв.

Під час Конференції Протоколу ІІ сторони приділили основну увагу гуманітарній проблемі, яку створює широке застосування саморобних вибухових пристроїв (СВП) терористами у всьому світі. Також обговорили питання застосування автоматичних систем озброєння в контексті їх відповідності нормам міжнародного гуманітарного права (МГП) та окремих юридичних та соціально-етичних аспектів використання автономної зброї. 

Країни-учасниці КНЗ (Фінляндія, Ірландія, ЄС, США, Велика Британія, Естонія, Бразилія, Австралія, Гватемала, Перу, Панама, Швеція, Сальвадор, Німеччина, Іспанія, Бельгія, марокко, Ізраїль, Ватикан, Нова Зеландія. Болгарія, Франція, Ірак, МКЧХ та інші неурядові організації) зазначили, що без вирішення питання практичної можливості забезпечення повного дотримання норм міжнародного права при використанні такої зброї неможливо розпочати предметне обговорення конкретних технічних та оперативно-тактичних аспектів легітимності застосування зазначених систем озброєння.

Представник України під час своєї презентації наголосив, що країна повністю дотримується вимог КНЗ та на регулярній основі надає щорічну звітність про імплементацію Конвенції на національному рівні. Українська сторона зазначила, що в результаті збройної агресії РФ, підконтрольна Україні територія Донецької та Луганської областей «забруднена» вибухонебезпечними залишками війни загальною площею 7 тисяч км2. Поліцейські – вибухотехніки виразили вдячність міжнародним партерам, які надають допомогу нашій державі у сфері розмінування.

Делегації України під час роботи Щорічної Зустрічі Високих Договірних Сторін КНЗ та Конференцій її додаткових Протоколів ІІ та V, в цілому, вдалось досягти поставлених цілей в контексті захисту та просування національних інтересів у сфері боротьби із вибухонебезпечними предметами – залишками війни, з приверненням належної уваги міжнародної спільноти до підривних дій РФ та контрольованих нею терористичних угруповань, спрямованих проти нашої держави.

Департамент
вибухотехнічної служби
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux