Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція затримала власників агрохолдінгу за підозрою в організації пташиного могильника та забрудненні навколишнього середовища
Опубліковано 08 червня 2018 року о 10:07

Власники підприємства всупереч законодавству організували утилізацію побічних відходів тваринного погодження шляхом їх захоронення на орендованих ними землями. Двом власникам «курячого» бізнесу «із запахом» та керівникові структурного підрозділу компанії вже повідомлено про підозру та затримано у порядку статті 208 КПК України.

Працівниками Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами, Департаменту захисту економіки, Департаменту внутрішньої безпеки, Головного слідчого управління Національної поліції та Генеральної прокуратури України були викриті численні факти порушення одним з найбільших аграрних холдингів норм чинного законодавства. А саме, порушення правил екологічної безпеки та санітарних норм.

Дане підприємство знаходиться на території Київської області та займається розведенням та виробництвом свійської птиці та інших м’ясних продуктів. Під час технологічного процесу утворюються відходи, які повинні перероблятися та утилізуватися.

Відповідно до українського законодавства рештки забитої птиці, а також трупів курей, повинні зберігатися на спеціальних майданчиках, облаштованих для запобігання потрапляння решток у грунт та водні об’єкти.

Щоб заощадити кошти на проведення вказаних заходів, власники «курячого» бізнесу організували утилізацію відходів шляхом їх захоронення на земельних ділянках, а також створення стихійних сміттєзвалищ. Тобто, організацію так званих могильників. Такий засіб «переробки» несе велику загрозу для санітарно-епідеміологічного благополуччя та здоров’я мешканців навколишніх сіл. Адже, небезпечні сполуки, що утворюються від розкладання решток птиці, потрапляють у землю та грунтові води.

Одночасно з проведенням заходів по документуванню протиправних дій, до поліцейських зверталися громадські активісти та місцеві мешканці сіл, які безпосередньо відчували всі наслідки господарської діяльності птахофабрики.

Після виявлення посеред поля кількох сміттєзвалищ з рештками птиці та набуття розголосу серед громадськості, фігуранти начебто почали знищувати відходи. Насправді ж викопували рів та засипали рештки піском, після чого розрівнювали землю.

Крім того, працівниками Департаменту забезпечення діяльності, пов’язаної з небезпечними матеріалами Національної поліції були виявлені факти системного наднормативного викиду забруднюючих речовин в атмосферне повітря та використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу.

У межах провадження, поліцейські встановили організаторів злочинної групи та її учасників. Кожен у злочинній групі виконував свої функції. Наприклад, врегулювання питань з контролюючими органами, знешкодження відходів виробництва, організація охорони під час «утилізації» продукції.

У той час, коли власники «курячого» бізнесу отримують надприбутки, мешканці кількох сіл та навколишнє середовище зазнають збитків. Забруднення земель, вод та атмосферного повітря може призвести до масового захворювання населення.

У наслідок систематичного порушення норм законодавства про охорону природного середовища посадовими особами агрохолдінгу довкіллю завдано збитків на суму понад 200 мільйонів гривень. Зокрема, забруднення та засмічення землі, наднормовані викиди забруднюючих речовин у повітря, самовільне використання надр.

З метою припинення протиправної діяльності злочинної групи осіб, правоохоронці провели заходи по затриманню її організаторів.

6 червня правоохоронці України провели 14 санкціонованих обшуків в приміщеннях агрохолдингу, контролюючих організаціях, за місцем проживання задіяних у злочинній діяльності осіб, а також провели огляд пташиних могильників та здійснили забори грунту та води для проведення досліджень.

За результатами проведених заходів були затримані власники агрохолдингу та керівник структурного підрозділу.

Наразі їм повідомлено про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу: ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 ст. 236 (Порушення правил екологічної безпеки), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр).

Підозрювані затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Найближчим часом їм буде обрано запобіжний захід.

Наталія Калиновська,

(за інформацією Департаменту забезпечення діяльності,

пов’язаної з небезпечними матеріалами Національної поліції)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux