Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Керівники МВС, Нацполіції та Місії Євросоюзу обговорили концепцію охорони громадського порядку під час масових заходів
Опубліковано 08 грудня 2017 року о 12:45

Участь у конференції, яка відбулася сьогодні, 8 грудня, взяв перший заступник міністра внутрішніх справ України Сергій Яровий, Голова Нацполіції Сергій Князєв та Голова Консультативної місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас. Мета заходу, організованого КМЄС, – обмін досвідом та знаннями колег з європейських країн, обговорення та розробка концепції громадського порядку відповідно до найкращих європейських практик поліцейської діяльності без насильства.

Восени за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу в Україні керівники поліції, які відповідають за напрямок громадської безпеки, взяли участь у серії тренінгів. Їх проводили офіцери поліції Швеції та Данії. Метою такої програми стало здобуття необхідних навиків для того, аби мінімізувати ризики вчинення насильства під час забезпечення публічної безпеки на масових заходах.

Голова Консультативної місії Європейського союзу Кястутіс Ланчінскас зазначив, що проблеми громадського порядку і захисту конституційних прав громадян сьогодні дуже актуальні та важливі для України. Адже майже кожного дня в країні відбуваються демонстрації, мітинги, зібрання великої кількості людей.

«Це все відбувається тому, що Україна будує демократію. І люди самі обирають, яким шляхом проявляти свою громадську позицію. Деякі з них обирають мирні шляхи прояву. Але іноді – агресивний, незаконний шлях. Цим вони вимушують правоохоронців протиставляти себе проти них. Але справа в тому, що правоохоронці – це такі ж самі громадяни, які також мають права і обов’язки.  Їх обов’язок – захищати конституційні права та обов’яжи громадян», – зазначив Кястутіс Ланчінскас.

Сергій Яровий висловив вдячність представникам КМЄС за допомогу та проведення для керівників превентивної поліції тренінгів за таким напрямом. Він наголосив, що ця робота буде продовжуватися й у подальшому.

«При плануванні та організації роботи під час масових заходів ми завжди пам’ятаємо про події, які відбулися у 2015 році біля Верховної Ради. Тоді загинули чотири військовослужбовця. Тому для нас найголовніше – безпека громадян», – зазначив заступник міністра.

Він повідомив, що лише в цьому році в Україні відбулося близько 80 тисяч масових заходів, в яких взяли участь 26 мільйонів громадян. Правоохоронці змогли забезпечити безпеку громадян під час серйозних міжнародних масових заходів, і це – в умовах ведення бойових дій на сході України та нелегального обігу зброї.

Голова Нацполіції Сергій Князєв наголосив на важливості прийняття стратегічних та тактичних рішень під час масових заходів. При цьому важливо унеможливити зіткнення між громадянами та представниками правоохоронної системи. Для цього серед сил поліції передбачено функціонування контактних груп.

«Ми будемо розуміти одне одного, коли офіцери офіційно заходять до місць мітингувальників, спілкуються з ними. І це мають бути спільні зусилля, щоб не спричинити крові. Це, мабуть, найважливіше», – підкреслив керівник Нацполіції.

Сергій Князєв висловив сподівання, що досвід, перейнятий українськими поліцейськими від європейських колег, буде успішно втілений на практиці.

Нагадаємо, раніше Нацполіція та КМЄС обговорили реалізацію спільних проектів.

 Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux