Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Харкові поліцейські вилучили арсенал зброї та боєприпасів у підозрюваного в стрілянині
Опубліковано 28 жовтня 2019 року о 19:05

Серед вилученого - 130 підствольних гранат до підствольного гранатомету, 5 тротилових шашок, 7 ручних протитанкових гранатометів, електродетонатори, 6 піхотних вогнеметів «Шмель», фрагменти стрілецької зброї, автоматична зброя, рушниці, пістолети, велика кількість набоїв різних калібрів. Про це очільник поліцейського главку Валерій Сокуренко повідомив сьогодні, 28 жовтня.

Під час брифінгу очільник поліції Харкіщини та його заступник – начальник слідчого управління Сергій Чиж поінформували про хід розслідування резонансної події, яка сталася наприкінці минулого тижня у Харкові. Нагадаємо, що 25 жовтня близько 12:05 по вулиці Клочківській відбулася перестрілка між групою чоловіків.

Кілер відкрив вогонь по двом людям, які вийшли з супермаркету та направилися до свого автомобіля. Чоловіки теж були озброєні, тому зав'язалася перестрілка.

В результаті події один з потерпілих, 40-річний мешканець Харківської області, помер у кареті швидкої, а його 41-річний товариш потрапив до реанімації у тяжкому стані.

Після скоєння злочину нападник кинув зброю на місці події та зник на автомобілі «Тойота». Через кілька кварталів він зупинився та підпалив іномарку.   

– За моїм  розпорядженням для розшуку та затримання зловмисника у місті та області близько 12:10 було введено в дію поліцейську операцію «Сирена». Вже через 40 хвилин  працівниками поліції по «гарячих слідах» на  підставі орієнтування, наданого у ході проведення спецоперації, поблизу залізничних колій Південного вокзалу в Харкові  був помічений чоловік, схожий на розшукуваного. Під час його переслідування по вул. Гвардійців Залізничників на вимогу патрульних зупинитись зловмисник привів в дію бойову гранату, що мав при собі. Внаслідок вибуху він отримав травми, від яких помер на місці події, - розповів Валерій Сокуренко.

Поліція встановила особу нападника. Ним виявився 47-річний житель міста Горлівка Донецької області, раніше судимий за вчинення умисного вбивства двох або більше осіб та незаконне зберігання вогнепальної зброї.

Як повідомив заступник начальника ГУНП - начальник слідчого управління Сергій Чиж, для розслідування резонансного злочину наказом начальника Головного управління створено спеціальну слідчо-оперативну групу, до складу якої залучено найдосвідченіших працівників слідчого управління, Управління карного розшуку, територіальних підрозділів поліції.

- Слідчі здійснюють досудове розслідування за кількома статтями Кримінального кодексу України – «умисне вбивство», «замах на умисне вбивство», «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами», - повідомив Сергій Чиж. -  Постановою прокурора вказані кримінальні провадження об’єднані в одне. Розслідування триває під процесуальним керівництвом прокуратури Харківській області.

Крім того, слідчим Новобаварського ВП ГУНП в Харківській області розпочато досудове розслідування за фактом самогубства 47-річного нападника та внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань  за фактом посягання на життя працівників правоохоронного органу.

- Потерпілі мають певне кримінальне минуле, - зазначив очільник харківської поліції Валерій Сокуренко. – Загиблий від вогнепальних поранень 40-річний мешканець Харківської області неодноразово притягувався до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху, має судимості за вчинення кримінальних правопорушень. Його 41-річний знайомий, що вижив під час нападу, раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності.

У листопаді 2016 року у відношенні даного громадянина у Харкові було вчинено замах на вбивство із використанням автоматичної вогнепальної зброї. Під час розслідування поліцейські встановили та затримали виконавців цього злочину, судовий розгляд справи досі триває. Зараз потерпілий  з кількома вогнепальними пораненнями  знаходиться у лікарні. Біля його палати встановлено цілодобову охорону з числа працівників батальйону поліції особливого призначення.

Валерій Сокуренко також повідомив, що за результатами огляду місця події на вулиці Клочківській експерти вилучили пістолети «Вальтер» та «Глок», пістолет-кулемет «Ingram» калібру 9 мм з магазином, гільзи.

В автомобілі «TOYOTA», на якому нападник зник з місця скоєння злочину,  вилучено автомат АК, патрони калібру 5,45 мм та 9 мм, чорну «балаклаву»,  розкладний ніж.

В рамках відкритих кримінальних проваджень призначено 13 судових експертиз. 

Головні версії, які наразі розглядає слідство, це замахи на умисне вбивство на замовлення особами з оточення потерпілих, друзів, знайомих з мотивів особистої неприязні, помсти, корисливих мотивів, або пов’язані з комерційною або кримінальною діяльністю потерпілих.

Триває робота щодо встановлення свідків та очевидців кримінального правопорушення, вилучаються та опрацьовуються записи з камер зовнішнього відеоспостереження, встановлених поблизу місця вчинення кримінального правопорушення, з’ясовується  коло знайомих потерпілих осіб.

Під час невідкладного обшуку за місцем мешкання 47-річного громадянина та його дачної ділянки працівниками поліції спільно зі співробітниками СБУ під процесуальним керівництвом обласної прокуратури виявлено та вилучено  13 мобільних телефонів, 2 ноутбука, документи та значний збройний арсенал. Серед вилученого - 130 підствольних гранат до підствольного гранатомету, 5 тротилових шашок, 7 ручних протитанкових гранатометів, електродетонатори, 6 піхотних вогнеметів «Шмель», фрагменти стрілецької зброї, автоматична зброя, рушниці, пістолети, велика кількість набоїв різних калібрів.

Вилучений збройний арсенал направлений на експертизу для перевірки на причетність до вчинення інших гучних злочинів у Харківському регіоні. 

Відділ комунікації поліції Харківської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux