Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Завдяки конструктивному діалогу поліцейські превентивної комунікації запобігають вчиненню правопорушень», – Андрій Семенко
Опубліковано 18 лютого 2022 року о 14:44

Андрій Семенко – один з дев’яти інспекторів, які формують склад превентивної комунікації буковинської поліції. Сьогодні він розповідає про особливості своєї роботи та вимоги до працівників цього підрозділу.

Сектор превентивної комунікації – порівняно новий підрозділ у структурі української поліції. Обов’язки його співробітників полягають у налагодженні діалогу з громадянами, щоб не допустити виникнення конфліктних ситуацій під час проведення масових заходів. У 2019 році запрацювала така служба і в ГУНП Чернівецької області.

Майор поліції більше половини свого свідомого життя віддав службі в органах внутрішніх справ. Після закінчення Клішковецької школи перед Андрієм постав вибір: збудувати професійну кар’єру спортсмена чи здобути фах поліцейського. Майбутній правоохоронець визначився швидко та вступив до Прикарпатського юридичного інституту МВС України. Вже через три роки розпочав свою кар’єру з дільничного офіцера міліції у райвідділі м. Новоселиця. 

Протягом 18 років Андрій Семенко працював у різних підрозділах буковинської поліції. Зокрема, пройшов шлях оперуповноваженого карного розшуку, викладача у закладі підготовки працівників поліції, інструктора з тактичної, вогневої та спеціальної фізичної підготовки. Два роки тому майор поліції завершив відповідне навчання у столиці, нині обіймає посаду старшого інспектора сектору превентивної комунікації Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області. 

Досвід, здобутий за роки служби у різних підрозділах поліції, дав можливість Андрію швидко адаптуватися до нових професійних обов’язків та належно виконувати їх під час проведення масових заходів. 

«Мені подобається робота через тісне спілкування з людьми. Щодня це різні місця і локації. Я часто на заходах помічаю, як радикально налаштовані громадяни на краще змінюють свою поведінку завдяки діалогу та порозумінню з поліцейськими. Це означає, що ми з колегами працюємо професійно. Тому я вкотре пересвідчився: мій вибір стати правоохоронцем, – правильний», – говорить Андрій Семенко.

Під час здійснення охорони громадського порядку на масових заходах співробітники превентивної комунікації несуть службу у цивільному одязі та спеціальному жилеті, на якому українською та англійською мовами вказано назву підрозділу поліції. 

«Часто нам з колегами доводиться виконувати роль перемовника між мітингувальниками і представниками влади. Аби не допустити виникнення суперечок чи заворушень, для нас важливе уміння вести конструктивний діалог, за допомогою якого необхідно донести присутнім неприпустимість вчинення протиправних дій. Для цього поліцейський повинен бути психологом, оратором і володіти низкою інших якостей. Зокрема, з громадянами говорити виважено, впевнено, аргументовано та переконливо. Учасникам, які своїми словами чи діями провокують конфлікти, розповідаємо про відповідальність, яка передбачена чинним законодавством за порушення правопорядку. Якщо цього уникнути не вдається, ми ніколи не використовуємо заходи примусу та сили. Для цього існують інші підрозділи поліції», – підсумовує Андрій Семенко.

Завдяки напрацьованому досвіду та професійним якостям співробітників превентивної комунікації більшість масових заходів на Буковині проходять мирно. Протягом місяця працівники цього підрозділу залучаються у середньому до 70 масових заходів на території Чернівецької області, а за потреби беруть участь в охороні громадського порядку під час акцій в інших регіонах.

Андрій Семенко розповідає, що його робота вимагає постійного вдосконалення та отримання нових знань. Тому навіть у вільний час поліцейський дбає про власний розвиток: читає спеціалізовані книги про психологію людей і грає в інтелектуальні ігри. Також правоохоронець захоплюється спортом та полюбляє активний відпочинок у горах.

У повсякденному житті та професійній діяльності майор поліції користується єдиним правилом: «Відповідай на добро добром, на зло – справедливістю».

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux