Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
За допомогою ДНК ідентифіковано близько трьох тисяч загиблих українців – Максим Цуцкірідзе
Опубліковано 06 березня 2023 року о 17:30

Для ідентифікації загиблих українців спеціалісти-криміналісти використовують пересувні ДНК-лабораторії. Про особливості встановлення осіб, які загинули під час війни, специфіку формування так званої бази ДНК для ідентифікації невпізнаних тіл у прямому ефірі марафону «Суспільне. Спротив» повідомив заступник Голови Національної поліції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Спікер зауважив, що з початку повномасштабного вторгнення росії робота Нацполіції була переформатована, а відтак на слідчі підрозділи суттєво збільшилося навантаження: до звичних функцій додалося документування воєнних злочинів росії. Зокрема криміналісти залучаються до фіксації наслідків обстрілів російською армією та до роботи на деокупованих територіях, у тому числі у місцях масових захоронень вбитих людей.

Утім, за словами Максима Цуцкірідзе, робота криміналістів з ідентифікації тіл значно прискорюється за допомогою сучасних пересувних ДНК-лабораторій:

«Мобільні лабораторії, які ми отримали завдяки міжнародним партнерам, дозволяють швидко відібрати ДНК у загиблого та у його родичів. Такі лабораторії використовувалися для ідентифікації тіл після ракетних обстрілів торгового центру у Кременчуці, у середмісті Вінниці, під час падіння гелікоптера під Києвом».

При цьому зазвичай на місці події працюють відразу дві пересувних ДНК-лабораторії, одна з яких здійснює відібрання ДНК у загиблих, інша – у їхніх кровних родичів. Згодом за лічені хвилини відбувається порівняння наявного матеріалу та у разі збігу - встановлення особи.

«На сьогодні у Нацполіції працюють вісім пересувних лабораторій. Але ми плануємо забезпечити кожен регіон таким обладнанням, що суттєво покращить ефективність роботи слідчих-криміналістів. Тож ми ведемо перемовини з посольством США щодо їх придбання», - підкреслив Максим Цуцкірідзе.

За словами заступника Голови Національної поліції, також формується так звана база ДНК: наразі майже 16 тисяч родичів загиблих або безвісти зниклих здали ДНК. При цьому відбираються профілі під час повернення тіл наших захисників. Ці відомості зберігають в експертних закладах системи МВС.

Заступник Голови Національної поліції повідомив, що для пришвидшення цієї роботи у Нацполіції створено гарячу лінію. Він наголосив, що з квітня 2022 року поліцейські опрацювали майже 20 тисяч дзвінків, які стосувалася безвісного зникнення людей та питань ідентифікації.

«Наразі в рамках кримінальних проваджень наші криміналісти разом із експертами ДНДЕКЦ ідентифікували близько 3 тисяч убитих українців. Ще 2800 тіл залишаються досі не впізнаними і не ідентифікованими через відсутність порівняльного ДНК-матеріалу», - зауважив Максим Цуцкірідзе.

Управління комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux