Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
З початку року поліцейські Донеччини викрили 49 учасників незаконних збройних формувань
Опубліковано 25 березня 2020 року о 16:53

Мешканець Мирнограда вирушив до одного з окупованих міст та влаштувався на роботу до виправної колонії. Чоловік з Єнакієвого охороняв уламки збитого пасажирського літака Boeing. А найманця зі Слов’янська поліцейські розшукували ще з 2015 року. Такі ситуації типові для багатьох «розчарованих», які зі зброєю в руках обстоювали «руський мир», а тепер дають свідчення у поліції.

З початку 2020 року поліцейські Донеччини повідомили про підозру   49 учасникам незаконних збройних формувань та їх посібникам. Встановлено місцезнаходження та затримано 46 осіб. Трьом заочно повідомлено про підозру та оголошено в розшук.

Переважну більшість колишніх учасників НЗФ спонукала до «каяття» програма «Повернись додому», якою передбачено можливість звільнення від кримінальної відповідальності.

Так, днями до поліції Мирнограда звернувся 35-річний місцевий житель, який повідомив, що п’ять років тому він перебував у складі НЗФ.

Восени 2015 року в пошуках заробітку він вирушив до товариша на окуповану територію та влаштувався на роботу до виправної колонії так званої «ДНР». Новоспеченому охоронцю видали військову форму, автомат Калашникова та призначили на посаду інспектора охорони.

Пропрацювавши близько місяця та так і не отримавши обіцяної щотижневої зарплатні, чоловік здав зброю та повернувся на підконтрольну Україні територію. Весь цей час колишній бойовик мешкав у Мирнограді, однак, бажаючи уникнути кримінальної відповідальності, вів прихований спосіб життя. І тільки дізнавшись із засобів масової інформації про те, що існує законна можливість звільнитися від покарання, чоловік вирішив більше не мовчати, а звернутись до поліції.

Так само і мешканець Єнакієвого, якого звільнили з роботи, у серпні 2014 року вирішив приєднатися до бойовиків. За грошову винагороду в 15 000 російських рублів він охороняв уламки збитого пасажирського літака Boeing 777 поблизу окупованого населеного пункту Грабове Шахтарського району. Його служба тривала до листопада 2014 року. У зв’язку з активізацією бойових дій чоловік покинув НЗФ і до грудня 2019 року переховувався в різних містах РФ. Повернувшись на Україну, оселився у Торецьку. І тільки через рік після повернення колишній найманець «з повинною» прийшов до поліції. Наразі він співпрацює зі слідством.

Крім того, у січні працівниками поліції Слов’янська було затримано колишнього учасника НЗФ, розшукуваного ще з 2015 року. З травня 2014 року він вступив до складу незаконного збройного формування «ДНР» під командуванням бойовика Ігоря Гіркіна.

Чоловік ніс службу до кінця літа 2016 року в декількох окупованих містах, після чого розчарувався в ідеології терористичної організації «ДНР». Він добровільно написав заяву про звільнення та поїхав до РФ, де пропрацював різноробочим до серпня 2019 року, а потім повернувся до окупованого Донецька. Цьогоріч він вирішив скористатися шансом, яку надає держава, і повернувся додому.

Наразі за всіма фактами участі в незаконних збройних формуваннях триває перевірка. Фігуранти співпрацюють зі слідством.

Поліцейські нагадують, що згідно з ч. 6 ст. 260 Кримінального кодексу України у випадку, якщо особа не скоювала тяжких злочинів проти людей, добровільно залишила лави НЗФ та розповіла про це правоохоронцям, звільняється від кримінальної відповідальності.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux