Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
З лінії фронту на Донеччині врятовано 67 дітей. Поліцейські допомагають родинам під час обов’язкової евакуації
Опубліковано 02 листопада 2023 року о 14:00

Тиждень тому стартувала обов’язкова евакуація в Торецькій, Мар’їнській і Очеретинській громадах, які перебувають під цілодобовим обстрілом росіян. Заходи покликані мотивувати батьків виконати свій законний обов’язок – зберегти дитячі життя.

Чому дітей не можна залишати в зоні бойових дій

Перебування в зоні, де йдуть бої, суперечить правам і інтересам дитини та є прямою загрозою їх життю та здоров’ю. Саме тому керівництвом Донецької обласної військової адміністрації за погодженням з Мінреінтеграції було оголошено обов’язкову евакуацію в примусовий спосіб 252 дітей з восьми населених пунктів.

Хто займається порятунком

Евакуацію здійснюють групи «Білий янгол» спільно з рятувальниками ДСНС, патрульною поліцією, поліцією охорони та місцевою владою. Під час інструктажу екіпажів начальник поліції Донеччини Руслан Осипенко наголосив, що головна вимога – це безпека людей. Виїзд відбувається тільки на броньованому транспорті, при взаємодії з військовими та за погодженими маршрутами. Для маленьких пасажирів правоохоронці мають спеціальні дитячі шоломи та бронежилети. При можливості беруть додаткові захисні комплекти й для дорослих.

Де це можливо - частина родин виїжджає самотужки на власних авто, ще частина – на громадському транспорті, наданому військовою адміністрацією.

Евакуація дітей – лише з дозволу батьків

Евакуація малечі відбувається за згодою батьків/осіб, що їх замінюють/інших законних представників. Супроводжувати дитину в евакуацію має хоча б один з батьків або це право можна передати іншому родичу чи органам опіки.

Процес проходить в декілька етапів. Спершу – масштабна підготовча робота: поліцейські об’їжджають родини, щоб проінформувати про необхідність виїзду, батьківські права та обов’язки, роз’яснити, яким чином їх забезпечуватимуть житлом. Сім’ї мають час на те, щоб прийняти рішення, зібратись. Інколи необхідно декілька раундів вмовлянь, щоб люди зрозуміли: як би не було важко залишати дім, але життя дитини – завжди на першому місці.

Евакуйованих «білі янголи» доставляють до шелтерів (пунктів допомоги), яких на території Донеччини декілька. Там є все необхідне для тимчасового перебування – тепло, харчування, догляд, чергують поліцейські та рятувальники, працівники соцслужб і волонтери. За потреби людям надають медичну та психологічну допомогу, а головне – підшукують для них житло в безпечному місці.

Скільки дітей вже врятовано

На сьогодні з небезпеки вивезено 67 дітей. З них 57 дітей евакуйовані з Торецької громади, 7 – з Мар’їнської та троє – з Очеретинської.

У селищі Північне дітей уже немає – всю малечу евакуювали ще до офіційного початку заходів.

З решти населених пунктів залишається врятувати ще 185 хлопчиків і дівчат.

Дякуємо за розуміння родинам, які знайшли в собі сили та евакуювались заради своїх дітей.

Куди звертатися щодо евакуації

Спецгрупи поліції «Білий янгол» безпечно та безкоштовно вивозять із зони вогню дітей і дорослих, людей з інвалідністю та маломобільних. Гарячі лінії екіпажів на напрямках:

Авдіївський – 066-56-19-102

Бахмутський - 066-56-15-102

Великоновосілківський - 066-56-11-102

Лиманський - 066-56-16-102

Мар’їнський - 066-56-10-102

Робоче відео для журналістів - https://fex.net/ru/s/trcflad

Відділ комунікації поліції

Донецької області





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux