Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Вижила завдяки квадрокоптеру ЗСУ: слідчі поліції Харківщини оголосили про підозру російському військовому у розстрілі подружжя
Опубліковано 21 березня 2023 року о 12:00

У червні 2022 року військові росії зі стрілецької зброї розстріляли автомобіль із цивільними громадянами. Чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження, проте вижив, а жінку врятували бійці Збройних сил України. Вони вивели її з небезпечного місця за допомогою квадрокоптера.


Подія сталася минулого року, коли значну частину Ізюмського району окупували росіяни. В той час там знаходилися підрозділи мотострілецької групи західного воєнного округу російської федерації. Вони зайняли частину села Велика Комишуваха. 


За словами начальника слідчого управління Сергія Болвінова, окупанти облаштувалися на території фермерського господарства, завели туди танк, бойову машину піхоти та зайняли позиції для вбивства цивільних громадян. На дорозі, яка веде до села, вони фактично влаштували тир та розстрілювали цивільні автівки.  

У червні минулого року цивільне авто «Mazda» виїхало у бік міста Бахмут. В автомобілі їхали двоє цивільних – 35-річний чоловік та жінка. Вони хотіли евакуювати своїх батьків, які потребували допомоги, але випадково потрапили на позиції, де стояли росіяни. Українські захисники побачили, що автомобіль проїхав їхні позиції, підняли в повітря квадрокоптер та все відзняли. Відео з безпілотника дозволило слідчим встановити усі обставини злочину, скоєного російськими військовими.

23 червня 2022 року близько 12:00 автівка виїхала на перехрестя селищ Велика Комишуваха – Грушуваха – Барвінкове на позиції росіян. Військовослужбовці рф зі стрілецької зброї обстріляли цивільний автомобіль «Mazda». Проте після першого обстрілу чоловік та жінка вижили. 

«Вони вийшли з автомобіля. Потім вирішили все ж таки продовжити рух та втекти звідти, але не змогли, - розповів Сергій Болвінов. - Росіяни бачили, що це цивільні люди. Там не було військових чи людей у формі. Попри це росіяни прийняли рішення вбити громадян, і для цього вони повторно розстріляли автомобіль з усієї наявної  у них зброї. Після другого обстрілу чоловік отримав тяжкі тілесні ушкодження.  Жінка намагалася надати йому допомогу. Однак постраждалий не зміг підвестися та втратив свідомість».

На той час українські військові не могли допомогти постраждалим та провести евакуаційні заходи. Водночас українські захисники відправили квадрокоптер поближче, і жінка його побачила. Боєць намагався показати, що їй потрібно сховатись, але вона не розуміла. Тоді він відправив до неї ще один квадрокоптер, на якому прикріпив аркуш паперу з написом «Йди за мною». Жінка попрямувала за ним, і це врятувало їй життя. Вона вийшла на позиції українських захисників, які надали їй допомогу.

З відео квадрокоптера слідчі змогли побачити, що до пораненого чоловіка підійшли військові рф. Вони скинули чоловіка до ями, бо вважали, що вбили його. В ямі потерпілий пролежав більше доби. Прийшов до тями вночі, коли йшов дощ. Він зміг підповзти до автомобіля, залізти до багажника і прикритися ковдрою. Зранку повільно вийшов на позиції ЗСУ. Чоловіку надали першу допомогу та викликали медиків.

Згодом слідчі СУ ГУНП в Харківській області розпочали досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Після деокупації поліцейські провели огляд місця події, вилучили всі речові докази та слідову інформацію. Попередньо встановлено місцезнаходження БМП, з якої було обстріляно автомобіль. Вилучено 10 гільз від крупнокаліберного озброєння. Опитані потерпілі та свідки події. Всі докази долучені до кримінального провадження. Зараз проводяться всі необхідні судові експертизи.


Також поліцією були отримані беззаперечні докази воєнних злочинів росіян. Оперативними підрозділами були виявлені перехоплені телефонні розмови окупанта зі своїми родичами, де він розповідає про скоєний ним злочин. В одній розмові чоловік розповів дружині, як розстріляв цивільне авто, вбив чоловіка, а жінка якимось чином змогла втекти.

В ході проведення оперативно-розшукових заходів за участю кіберполіції Харківщини було встановлено, що до злочину причетний 26-річний мешканець москви Кержаєв Клим Дмитрович, старший лейтенант, командир 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного ВО (воєнного округу), командир мотострілецької роти збройних сил росії.

Станом на сьогодні поліцією зібрані беззаперечні докази вини цього російського військового. Зловмиснику повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого статтею 438 Кримінального кодексу України.




Відділ комунікації поліції Харківської області 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux