Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Вивели в офшор понад 700 млн грн: повідомили підозру підсанкційному російському олігарху-власникові «Альфа-Банку» - Нацполіція
Опубліковано 18 серпня 2023 року о 12:30

Для виведення коштів використалося кілька схем: виплата роялті за використання торгових знаків та виплата коштів за фіктивними правочинами, укладеними з офшорними компаніями. У межах даного кримінального провадження загалом підозру отримали дев’ять осіб, а на активи, загальною вартістю понад 14,4 млрд грн, накладено арешти. Наразі «Альфа-Банк» націоналізований та знаходиться у власності держави.

Як встановили співробітники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції, Бюро економічної безпеки та Офісу Генерального прокурора, бенефіціарні власники групи компаній, до якої входив один із найпотужніших банків України – «Альфа-банк» – запровадили злочинні схеми з виведення коштів. Бенефіціарними власниками банку були російський олігарх та бізнесмени з міжнародного санкційного списку. Вони через підконтрольні українські, кіпрські компанії та фінустанову легалізували понад 700 млн грн.

Одна із таких схем - виведення коштів під виглядом виплати роялті за використання торгових знаків. Ці торгові знаки раніше належали материнському банку в російській федерації. За три роки українська фінустанова сплатила 1,4 млн грн. У 2021 роки торгові знаки були переоформлені на кіпрського нерезидента, підконтрольного російському олігарху. Після чого величина ставки роялті для їх використання в Україні одразу збільшилася у понад 1200 разів і склала 16,4 млн дол. США. Менш ніж за рік використання цих знаків банк перерахував на адресу кіпрської компанії понад 261 млн грн.

Також використовували схему з виплати коштів за фіктивними правочинами, укладеними з офшорними компаніями. Суть таких правочинів полягала в тому, що офшорна компанія – материнська компанія «Альфа-банку» - викупила корпоративні права та перерахувала фантомній фірмі понад 460 млн грн. Проте, як з’ясували правоохоронці, дана фірма не мала в ані майна, ані вела жодної господарської діяльності. Майно та права, існували виключно на папері.

Для того, щоб встановити зв’язки, приналежність та підконтрольність компаній як офшорних, так і українських, що використовувалися у схемах, російському олігархові, було проведено понад 300 слідчих дій. А саме обшуки, допити десятків свідків, різні дослідження та експертизи, аналіз великого масиву інформації тощо.

На підставі зібраних доказів російському олігарху - бенефіціарному власнику «Альфа-банку», організаторові злочинної схеми повідомили підозру. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, скоєних у складі організованої групи за попередньою змовою, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1 (підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб-підприємців);

- ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом);

- ч. 4 ст. 358 (підроблення офіційного документа, який видається, посвідчується підприємством, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, за попередньою змовою групою осіб, повторно);

- ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків).

Загалом у межах кримінального провадження було ще повідомлено підозру вісьмом особам: колишнім голові та виконувачу обов’язків голови правління банку, трьом власникам офшорних компаній та трьом директорам фіктивних підприємств. Слід зазначити, що справа стосовно трьох керівників «фіктарів» вже розглядається в суді.

Окрім цього, були накладено арешти на суму понад 14,4 млрд грн – цінні папери, що знаходилися на рахунках банку, та товарні знаки, близько 900 об’єктів нерухомості.

На даний час «Альфа-банк» націоналізований і знаходиться у власності держави, а арештовані активи передані в комерційне управління АРМА.

Заходи з викриття та документування протиправної діяльності проводилися у взаємодії з Держфінмоніторингом, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та Державною податковою службою.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux