Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Вимагали 190 тис. грн від військовослужбовця: на Житомирщині затримали лідерів та учасників злочинного угруповання - Нацполіція
Опубліковано 16 серпня 2023 року о 16:30

У разі відмови сплатити зловмисникам гроші погрожували вбити вагітну дружину потерпілого. За результатами поліцейської спецоперації затримано 8 фігурантів.

Як встановили оперативники управління стратегічних розслідувань в Житомирській області, слідчі слідчого управління ГУНП в Житомирській спільно з СБУ, організували злочинну діяльність двоє «кримінальних авторитетів» та залучили осіб з кримінальним досвідом.

Вони силою та погрозами фізичної розправи примушували мешканців регіону сплачувати їм гроші. Для залякування потерпілих навіть облаштували кілька так званих «катівень» в Коростишеві, в яких з ними «працювали».

В одного з потерпілого – військовослужбовця – учасники злочинного угруповання вимагали 190 000 гривень. У разі відмови сплатити зловмисникам гроші погрожували покалічити, а потім вбити вагітну дружину військовослужбовця.

Для знешкодження діяльності угруповання та затримання його учасників правоохоронці провели спецоперацію. В результаті затримали 8 осіб – лідерів та активних учасників організованої злочинної групи – під час передачі їм чергового «траншу».

Окрім того, за місцями проживання та автівках фігурантів вилучили понад 100 тисяч гривень, майже 6000 євро, зброю, наркотичні речовини, мобільні телефони, банківські картки, «чорнові» записи інші речі, що мають значення для досудового розслідування.

Наразі 8 учасників угруповання затримані у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та повідомили підозри. Залежно від ролі та участі у злочинній діяльності дії підозрюваних кваліфіковані за такими статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 4 ст. 189 (вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, вчинене організованою групою в умовах воєнного стану, поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження),

- ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами),

- ч. 1 ст. 309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту),

- ч. 3 ст. 342 (Опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, приватному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб).

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів. У межах кримінального провадження триває збір доказової бази для притягнення до відповідальності усіх учасників угруповання. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Житомирська обласна прокуратура.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux