Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Встановлено особи шістьох російських військовослужбовців, які розстріляли сім’ю біля села Мотижин на Київщині - Нацполіція
Опубліковано 31 серпня 2023 року о 16:45

росіяни вбили подружжя, яке намагалося виїхати з окупованого загарбниками села Северинівка. Їхню 15-річну дочку вони поранили і забрали із собою, а 8-річну дитину, яка вижила, окупанти віддали місцевим мешканцям.

Задокументували ще один із епізодів масових убивств та жорстокого поводження російських військових із цивільним населенням під час тимчасової окупації Київщини слідчі управління документування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України спільно з СБУ.

Правоохоронці встановили причетність до цього воєнного злочину військовослужбовців розвідувальної роти 37-ї окремої мотострілецької бригади 36-ї загальновійськової армії східного військового округу збройних сил рф.

Серед фігурантів - командир розвідувального взводу та екіпаж БМП-2 у складі єфрейтора старшого розвідника-оператора, єфрейтора розвідника-оператора, рядового механіка-водія, єфрейтора навідника-оператора та молодшого сержанта старшого розвідника-оператора.

Зазначені російські військовослужбовці на відрізку автодороги з Житомирської траси (Е-40) до села Мотижин Бучанського району Київської області облаштували стаціонарний блокпост.

Правоохоронці встановили, що 3 березня 2022 року командир розвідувального взводу у званні старшого лейтенанта наказав своїм підлеглим розстріляти два цивільні автомобілі, що рухалися їм назустріч. В автівках їхала родина, яка намагалася врятуватися з окупованого росіянами села Северинівка.

У «Mazda CX-5» перебувала 31-річна жінка з 8-річною донькою, в «KIA MAGENTIS» - їхав її 31-річний чоловік зі старшою дівчинкою.

Коли автомобілі наблизилися до блокпоста, росіяни відкрили по них вогонь зі стрілецької зброї та БМ-2.

Внаслідок розстрілу автомобілів подружжя загинуло на місці події. Їх 15-річну доньку з тяжкими вогнепальними пораненнями окупанти вивезли до республіки білорусь, де вона померла.

А її 8-річну сестричку, яка вижила, росіяни залишили місцевим мешканцям. Після деокупації Київщини дівчинку передали родичам.

Слідчі зібрали достатньо доказів причетності російських військовослужбовців до розстрілу мирних людей. Злочини росіян також підтверджені свідченнями одного з полонених військовослужбовців зс рф, який наразі перебуває на під вартою.

Шістьом воєнним злочинцям повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 та ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством, вчинених за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Процесуальне керівництво здійснює Київська обласна прокуратура.


 

 Управління комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux