Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Всі обласні управління Нацполіції України забезпечені криміналістичними лабораторіями для експрес-аналізу ДНК
Опубліковано 28 листопада 2023 року о 12:00

Це стало можливим за підтримки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Державного департаменту США, які надали криміналістам Національної поліції ще 12 приладів для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини «ANDE 6С» в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності Національної поліції України у боротьбі із вторгненням російської федерації».


Минулого року американські партнери вже передали українським криміналістам 20 аналогічних ДНК-лабораторій, які наразі ефективно використовуються в 14 обласних підрозділах Національної поліції України та в Головному слідчому управлінні.

Криміналісти Нацполіції використовують «ANDE 6С» для проведення швидкого відбору біологічних зразків безпосередньо на місці події, адже часто на місцях прильотів ракет після пожеж, у братських могилах знаходять лише фрагменти тіл, і одразу неможливо встановити навіть кількість загиблих. Завдяки сучасному устаткуванню встановити особи загиблих стало можливим всього за півтори години, і нерідко — зі 100-відсотковою результативністю. Так, наприклад, на місцях наймасовіших трагедій, а саме внаслідок ракетних ударів росіян у Кременчуці, Вінниці, Умані, в селі Гроза, Краматорську, Куп‘янську та під час ексгумації тіл на місці масового захоронення в Ізюмі Харківської області криміналістам Нацполіції вдалося ідентифікувати тіла всіх загиблих. 

«Від сьогодні наші можливості ще більше розширяться. Завдяки Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків та правоохоронних питань Державного департаменту США Національна поліція України отримує ще 12 приладів для швидкісного встановлення ДНК-профілю людини «ANDE 6С», а значить — кожне головне управління Національної поліції в областях буде повністю укомплектоване ними, а прифронтові регіони матимуть по декілька», — говорить перший заступник Голови Нацполіції Максим Цуцкірідзе. 

Нові «ANDE 6С» передали на відкритті тижневого тренінгу для 36 криміналістів та 12 керівників СУ ГУНП в Черкаській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Житомирській, Хмельницькій, Чернівецькій, Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській областях, а також у м. Києві. Саме ці регіони будуть укомплектовані отриманими мобільними лабораторіями.

«Ті, хто скоює злочини, мають постати перед правосуддям. На Національну поліцію України покладена велика відповідальність, і я сподіваюся, що все надане обладнання буде використано для досягнення ключової мети — виявлення та притягнення до відповідальності винних у скоєнні жахливих злочинів.  Коли йдеться про воєнні злочини, ми завжди наголошуємо на тому, що світ ніколи не зможе забути, і я сподіваюся, що з навичками, які ви отримали на сьогоднішньому тренінгу, ви зможете виявляти та документувати ці злочини ще більш ефективно.  А прилади ANDE 6C допоможуть вам робити це швидше та якісніше», — сказав Джошуа Тембладор, керівник відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні, під час церемонії відкриття.

Нові мобільні лабораторії для швидкісного встановлення ДНК-профілю одразу почали використовувати на практиці в рамках розширеного тижневого тренінгу, який включає в себе навчання з роботи зі «складними» зразками. Йдеться про «кістковий» довгий протокол — методику роботи з тілами, які зазнали значних гнилісних змін або термічного впливу. 

Отримання додаткових приладів ANDE дозволить прискорити роботу щодо встановлення ДНК постраждалих і значно розвантажить роботу інших криміналістичних підрозділів Нацполіції.



За матеріалами Головного слідчого управління

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux