Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Виступ Голови Національної поліції України Ігоря Клименка під час засідання РНБО
Опубліковано 14 травня 2021 року о 19:32

«Протягом останніх десятиліть прямою загрозою для національної безпеки України є організована злочинність. І це закріплено документально в Стратегії боротьби з оргзлочинністю, яка була схвалена Кабінетом Міністрів України у вересні минулого року.

Правила гри в кримінальному світі визначають суб’єкти підвищеного злочинного впливу – «вори в законі». При цьому кожен «вор в законі» створює свою ієрархічну ланку, куди входять кримінальні авторитети та інші суб’єкти злочинного світу.  
            
Ці стійкі організовані групи систематично скоюють тяжкі та особливо тяжкі злочини, щоб стабільно поповнювати так званий «общак» - своєрідний бюджет кримінальних угруповань.
Але особливо небезпечним для нацбезпеки є той факт, що «вори в законі» впливають на політичні процеси, встановлюючи корумповані зв’язки з представниками органів державної влади та місцевого самоврядування, судових та правоохоронних органів.

А деякі з них беруть участь у дестабілізації соціально-економічної ситуації в нашій країні – на виконання завдань спеціальних служб та розвідувальних органів держави-агресора проводять розвідувально-підривну діяльність.

За попередніми даними, наразі у світі налічується 557 «ворів в законі». В Україні на початок 2020 року перебувало 34 особи у статусі «вора в законі». Спеціально уповноважені підрозділи Національної поліції України, використовуючи інструменти кримінального переслідування, поступово витісняючи ці злочинні елементи з території держави. І станом на сьогодні
залишився 21, з яких:
-  двоє перебувають в установах виконання покарань;
-  один - під домашнім арештом;
- один - в пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні. Тож на волі поки що перебувають 17 «ворів в законі».



Нижчою, але не менш впливовою ланкою злочинної ієрархії є кримінальні авторитети – лідери організованих злочинних груп та організацій, які перебувають на території держави. Як правило, вони не є громадянами України та прибули до нас виключно для встановлення та поширення свого злочинного впливу в кримінальному середовищі та для перерозподілу сфер впливу. 

Ці особи, використовуючи лібералізм міграційного законодавства, отримують можливості для законного перебування в Україні. А діяльність кримінальних авторитетів координується безпосередньо «ворами в законі».

У випадку застосування санкцій до суб’єктів підвищеного злочинного впливу Україна в одну мить перестане бути прихистком для кримінальних елементів, які несуть із собою насильство та дестабілізацію в нашій країні».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux