Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Військовим рф, які під час окупації розстрілювали цивільних у Бучі, повідомлено підозру - Нацполіція
Опубліковано 14 вересня 2023 року о 11:00

Слідчі управлінь організації розслідування та документування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Національної поліції України встановили ще чотирьох російських військових, які 27 лютого 2022 року у м. Буча розстріляли 26-річного охоронця супермаркету. Чоловік не мав зброї та не брав участі у бойових діях.

Того дня колона російської військової техніки в складі бойового порядку Першої батальйонно-тактичної групи 234-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил рф рухалася у напрямку м. Ірпінь по вул. Вокзальній у м. Буча. У цей час лейтенант, старший офіцер першої самохідно-артилерійської батареї цієї батальйонно-тактичної групи, по радіозв’язку повідомив: «Всє, кто в чьорном — врагі», тим самим віддавши своїм підлеглим наказ ідентифікувати осіб у чорному одязі як ворогів.

Керуючись цим наказом, військові рф з автоматів розстріляли беззбройного охоронця місцевого супермаркету, який був одягнутий у чорний брендований одяг з написом «Охорона-Новус». Він зміг дістатися до підвального приміщення свого місця роботи, щоби сховатися: колеги намагалися надати йому допомогу, але від отриманих поранень чоловік помер.

Раніше у ході досудового розслідування поліцейські вже встановили військовослужбовця першої батальйонно-тактичної групи 234-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил рф, причетного до цього злочину (посилання на попередній матеріал). Нині він перебуває у полоні і дає правоохоронцям покази щодо злочинів, скоєних окупантами. У липні 2023 року за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора йому оголосили підозру за порушення передбачених міжнародними договорами законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Наразі за підтримки Департаменту кіберполіції слідчі встановили ще чотирьох військових цього полку, які брали участь у розстрілі, а саме: двох командирів, заряджаючого та члена екіпажу самохідної артилерійської гармати 2С9 «Нона-С», яким за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора також повідомлено про підозру за порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

За вчинення цих злочинів фігурантам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічне ув’язнення.

Слідчі Головного слідчого управління Нацполіції роблять усе можливе, аби ніхто з російських воєнних злочинців не уникнув покарання.

Нагадаємо: поліція відкрила штаб документування воєнних злочинів росіян у Бучанській громаді.

Управління комунікації

Національної поліції України 

(за матеріалами Головного слідчого управління НПУ)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux