Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На 207-й ОВК Чернігівщини поліція демонтувала незаконно встановлені камери відеоспостережння
Опубліковано 19 липня 2019 року о 14:55

Одна з камер була встановлена в приміщенні адміністратора і спрямована на монітор його комп’ютера. За фактом встановлення камер відкрито кримінальне провадження. Винним може загрожувати до трьох років позбавлення волі.

Учора, 18 липня, до поліції Чернігівської області надійшло повідомлення від спостерігачів ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА». Вони повідомили про невідповідність законодавству факту встановлення камер спостереження у приміщенні окружної виборчої комісії №207, розташованої в м. Крюківка на Чернігівщині.

Інформація про цей факт була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчі поліції кваліфікували подію за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України. Стаття передбачає відповідальність за перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача.

Слідчі з’ясували, що система відеоспостереження була надана у безоплатне користування та встановлена у приміщеннях ОВК №207 представниками однієї з громадських організацій. Монтаж системи відбувся попри те, що Кріюківська міська рада не надавала дозволу на її встановлення. Одна з камер була встановлена у приміщенні, де розташоване робоче місце адміністратора системи «Вибори». Ця камера була спрямована в монітор комп’ютера адміністратора.

В рамках кримінального провадження поліцейські провели невідкладні обшуки у приміщеннях ОВК. Під час обшуків виявлено і вилучено 12 встановлених там відеокамер. Процесуальні дії проводилися в присутності понятих та фіксувалися на відео. Керівник ОВК №207 відмовилася пояснити причини монтажу системи відеоспостереження.

Водночас відповідно до роз’яснень Центральної виборчої комісії, у липні 2014 року ЦВК прийняла постанову №791. Відповідно до цієї постанови програмно-апаратні комплекси та обладнання системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення були передані зі сфери управління Центральної виборчої комісії до сфери управління обласних державних адміністрацій та КМДА. Крім того, положеннями Закону України «Про вибори народних депутатів України» не передбачено встановлення та використання відеокамер відеоспостереження в рамках виборчого процесу.

Відтак зараз поліція встановлює, хто та з яких причин прийняв рішення про встановлення системи відеоспостереження у приміщеннях окружної виборчої комісії. Розслідування за цим фактом триває. Винним особам може загрожувати покарання у вигляді обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Нагадаємо, заступник глави Нацполіції Олександр Фацевич повідомив, що поліція переходить на посилений контроль за всіма об’єктами виборчого процесу.

Департамент комунікації Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux