Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
В Нацполіції працюють 54 спеціалізовані підрозділи протидії домашньому насильству, - Іван Вигівський
Опубліковано 29 листопада 2023 року о 15:30

З початку року до поліції надійшло майже 244 тисячі заяв та повідомлень громадян щодо вчинення домашнього насильства, і це найпоширеніший вид гендерно зумовленого насильства в Україні. 

Про це Голова Національної поліції України повідомив, 28 листопада, під час конференції для представників та представниць правоохоронного сектору «Правосуддя, орієнтоване на постраждалих від гендерно зумовленого насильства».

Захід організовано Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» у партнерстві з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України за підтримки проєкту ООН Жінки «EU4Recovery». Дводенна конференція відбувається в рамках щорічної акції «16 днів проти насильства».

Іван Вигівський підкреслив, що одна із головних задач правоохоронців – створення умов безпечного середовища, в тому числі невідворотна реакція на гендерно зумовлене насильство:

«Війна, безумовно, вплинула на всіх громадян. Постійне напруження, стрес спричиняють агресію та конфлікти, а відтак ці фактори серед тих, що зумовлюють домашнє насильство. Цього року до поліції надійшло 243 980 заяв та повідомлень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. З них звернень від жінок – 76,5 %, ще понад 20% повідомлень, які надійшли до поліції, від чоловіків та більше 3% від загальної кількості  – це звернення від дітей».

Голова Нацполіції додав, що лише за статтею 126-1 Кримінального кодексу України, саме вчинення домашнього насильства, слідчі розпочали понад 2,3 тис. кримінальних проваджень. Майже 2 000 кривдникам вже  повідомлено про підозру.  

Водночас за кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адміністративні протоколи, в третині випадків  - винесені термінові заборонні приписи стосовно кривдників.

Очільник відомства наголосив, що  з метою належної організації роботи із запобігання та протидії домашньому насильству у відомстві створені 54 спеціалізовані підрозділи протидії домашньому насильству, в яких функціонують 62 мобільні групи реагування. 

«Ці мобільні групи реагують на вчинення домашнього насильства: поліцейські виносять термінові заборонні приписи, складають адміністративні протоколи, проводять профілактичні бесіди з кривдниками. Також правоохоронці контролюють дотримання вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдників та здійснюють спільні із соціальними службами профілактичні рейди в сім’ї, де вчиняється домашнє насильство».



Департамент комунікації 

Національної поліції України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux