Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Упродовж листопада поліцейські вилучили з незаконного обігу підакцизної продукції та спецобладнання на 282 млн грн
Опубліковано 30 листопада 2021 року о 14:35

Про це сьогодні, 30 листопада, повідомили у Департаменті стратегічних розслідувань Національної поліції України.

З початку листопада поліцейські проводять масштабні відпрацювання нелегального ринку обігу підакцизної продукції на території всієї країни. Зокрема у місцях незаконного виготовлення, зберігання та реалізації підакцизної продукції.

Упродовж місяця співробітники управлінь стратегічних розслідувань Нацполіції припинили діяльність 237 нелегальних АЗС та вилучили з незаконного обігу більше восьми тисяч тонн пального. Крім того, вилучили спеціальне обладнання – автоцистерни, цистерни, заправні колонки тощо.  
Реалізація палива відбувалася через фіктивні фірми реальним підприємствам, через підпільні та офіційні автозаправні станції або через так звані місця продажу «з коліс». Незаконна діяльність маскувалася завдяки підробці документів бухгалтерської та податкової звітності або взагалі здійснювалася без жодних документів. 

Також поліцейські ліквідували 10 підпільних цехів та викрили понад 20 місць зберігання алкогольної продукції. Вилучили майже 247 тонн «алкоголю», з яких 103 тонни етилового спирту. Серед вилученого і 18 авто, водії яких перевозили продукцію без належних документів.
за результатами відпрацювань вилучили понад 1,2 млн пачок цигарок та 400 кг тютюну, майже 3,6 тисяч марок акцизного податку з ознаками підробки, та спецобладнання для виробництва. 

Тож загалом у результаті проведеної роботи було вилучено товару та майна на понад 282 млн грн.

За всіма фактами протиправної діяльності слідчі відкрили 183 кримінальні провадження, розслідування яких проводиться за кількома статтями Кримінального кодексу:
-    стаття 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів);
-    стаття 204 (Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів);
-    стаття 364 (зловживання владою або службовим становищем)
-    стаття 366 (службове підроблення).

23 особам співробітники органів досудового розслідування вже повідомили про підозри. 

Зазначаємо, що за виготовлення, перевезення та збут підакцизних товарів без дозвільних документів передбачена і адміністративна відповідальність. На порушників поліцейські склали 5690 адміністративних протоколів.  

Відтак на порушників адміністративного законодавства можуть бути судом накладені штрафні санкції від 17 до 34 тисяч гривень, а у разі доведення вини у вчиненні кримінального правопорушення  - позбавлення волі на строк від 3-х до 7-ми років. Також продукція, транспортні засоби та спецобладнання в подальшому конфісковані судом.

Відпрацювання нелегального ринку обігу підакцизною продукції тривають. 

Нагадаємо: правоохоронці Харківщині припинили масштабне підпільне виробництва та збут пального. Для виготовлення «товару» низької якості облаштували на території одного з населених пунктів Харківського  району підпільний мінізавод. Шляхом додавання різних хімічних присадок отримували «бензин», який реалізовували під виглядом «Євро-95». 

На Львівщині ліквідували підпільне виробництво тютюнових виробів. Виробничі потужності дозволяли виготовляти до 35 000 пачок цигарок щодоби. Надалі продукцію збували до країн Європейського союзу під виглядом торговельних марок європейських виробників. 

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux