Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Українські та латвійські поліцейські затримали учасників організованої злочинної групи, які викрали та вбили мешканку Латвії заради її нерухомості
Опубліковано 05 лютого 2024 року о 15:00

Жінка мала житловий комплекс вартістю понад чотири мільйони євро на березі моря в курортному місті Саулкрасти. Маєток складався більш ніж з тридцяти апартаментів, паркінгів та інших інфраструктурних об‘єктів, які вона здавала в оренду.

Про статки потерпілої дізналися двоє громадян російської федерації, які жили у Латвії в статусі біженців і вирішили заволодіти її майном. Для цього вони «запросили» трьох знайомих громадян України, які спеціально приїхали в Латвію для реалізації злочинного умислу.

Слідчі Нацполіції встановили, що зловмисники під виглядом потенційних клієнтів виманили жінку з житлового комплексу, затягли в машину і вивезли за межі міста, де тортурами та погрозами намагалися змусити її переписати на їх користь маєток, а коли та відмовилась — вбили.

Для розкриття цих злочинів була створена міжнародна слідчо-оперативна група з українських та латвійських поліцейських, за результатами роботи якої росіян взяли під варту правоохоронці Латвії, а українців знайшли та затримали в Київській та Донецькій областях працівники Департаменту карного розшуку та Департаменту боротьби з наркозлочинністю Національної поліції України. В ході обшуків в них вилучено автомати, 600 набоїв, два кілограми тротилу та детонатори.

Крім того, українські поліцейські встановили «чорного нотаріуса», який підробив документи на право власності маєтку вбитої, щоб переоформити його на зловмисників.

Слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора чотирьом фігурантам з України повідомили про підозру за викрадення людини (ч. 3 ст. 146 Кримінального Кодексу України), умисне вбивство за попередньою змовою (п. 3, 9, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального Кодексу України), шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 4 ст. 190 Кримінального Кодексу України) та підроблення офіційного документа нотаріусом за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 358 Кримінального Кодексу України).

Росіян судитимуть в Латвії за аналогічними статтями латвійського Кримінального Кодексу.

Фігурантам загрожує від десяти років до довічного позбавлення волі.


За успішну реалізацію цієї міжнародної спецоперації держсекретар Міністерства внутрішніх справ та начальник Державної поліції Латвії нагородили слідчих та оперативників кримінального блоку Національної поліції України найвищою нагородою — «Почесним знаком кримінальної поліції» ІІІ ступеня.

 За матеріалами Головного слідчого управління 

та Департаменту карного розшуку 

Національної поліції України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux