Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Українські та естонські поліцейські поновили реалізацію спільного безпекового проєкту
Опубліковано 08 березня 2024 року о 14:00

Питання двостороннього співробітництва обговорювались 7 березня під час зустрічі Голови Національної поліції України Івана Вигівського з естонською делегацією на чолі з Генеральним директором Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонської Республіки Егертом Белічевим, а також Надзвичайним та Повноважним Послом Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк.

Мета зустрічі - продовження співпраці та партнерства, обмін досвідом між поліцією Естонії та України з врахуванням безпекових викликів в умовах повномасштабної збройної агресії росії. Також йдеться про забезпечення захисту прав людини, зміцнення довіри громадян, протидію злочинності, кібербезпеку, використання сучасних інформаційних технологій.

Впровадження проєкту «Розвиток можливостей керівної ланки регіонального рівня та лідерства у центральному органі управління поліції, Головних управліннях Національної поліції в Чернігівській та Кіровоградській областях за допомогою досвіду Східної та Південної префектур Департаменту поліції та прикордонної служби Естонії», планувалося у 2022-2023 роках, але через повномасштабну війну проєкт був призупинений. Зараз його відновлюють та впроваджуватимуть також на території третьої області – Житомирської, адже Естонія взяла на себе відновлення Житомирської області України.

Голова Нацполіції висловив подяку естонській стороні за співпрацю та підтримку. Іван Вигівський підкреслив, що Національна поліція працює в складних умовах, коли додалося багато функцій – з евакуації громадян, розмінуванню територій, документування вже понад 114 тисяч воєнних злочинів та обороні країни:

«У нас є штурмова бригада «Лють», яка бере безпосередню участь в бойових діях разом з Силами оборони. Ми отримали величезний досвід, яким готові поділитися з вами, оскільки у вас такий же скажений сусід поруч, як і в нас».

Водночас очільник відомства наголосив, що попри війну Нацполіція постійно вдосконалюється:

«Нам дуже важлива ваша підтримка і цей проєкт, щоб навчитися у вас тому, що ми зможемо максимально використовувати».

Генеральний директор Департаменту поліції та прикордонної охорони Естонської Республіки Егерт Белічев наголосив, що співробітництво з українською поліцією значно розширилося після повномасштабного вторгнення росії. За його словами, поглиблення досвіду щодо управління кризами та дій в умовах війни цінне для обох країн:

«Ми готові перейняти ваш досвід, щоб посилити наш потенціал у захисті безпеки нашої держави, наших громадян у випадку конфліктів. Крім того, ми хочемо якомога краще підготуватися до потенційних загроз від терористів, які сидять у кремлі».

Він також зазначив, що впровадження проєкту допомагатиме у проведенні поточних реформ в Україні.

Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк запевнила у підтримці України:

«Естонські партнери та естонські друзі України ніколи мовчки не спостерігали за ситуацією, навпаки ми завжди підтримували Україну та надавали усю можливу допомогу. Естонія була однією з перших країн, яка долучилася до цього процесу під час жахливих подій на території України. Я сподіваюсь, що за ці два роки ми стали сильнішими».

Вона вірить, що цей проєкт стане прикладом для наслідування іншими державами у підтримці України.

Менеджер проєкту Тармо Віікмаа розповів, що він запроваджується за підтримки Естонського центру міжнародного розвитку. Вже цього року в рамках проєкту 36 поліцейських керівної ланки трьох областей зможуть під час тренінгів перейняти методи й практики роботи поліції Естонії.

Після офіційної зустрічі естонських колег ознайомили з роботою Ситуаційного центру МВС, який цілодобово моніторить безпекову ситуацію в країні та забезпечує оперативне реагування. Розповіли про можливості підрозділів кримінального аналізу та кіберполіції. Зокрема йшлося про ідентифікацію за допомогою необхідних програм та сервісів воєнних злочинців.

Естонська делегація також ознайомилась з роботою слідчих, криміналістичних підрозділів, які документують воєнні злочини росії.

Після цього Голова Нацполіції разом з очільником Департаменту поліції прикордонної охорони Естонської Республіки Егертом Белічевим відвідали відбудований Ірпінський відділ поліції, який був знищений внаслідок російських обстрілів. У цій будівлі ховалися сотні місцевих жителів від артилерійських та мінометних обстрілів. До 4 березня правоохоронці допомагали людям, які не встигли евакуюватися.

Естонські колеги вшанували памʼять загиблих поліцейських та запалили лампадку у сквері імені Сергія Близнюка - поліцейського, який героїчно загинув в Ірпіні, рятуючи місцевих.

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux