Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«У будь-якій ситуації треба завжди залишатися людиною»,- начальник поліції Бахмута Ярослав Меженний
Опубліковано 11 квітня 2020 року о 10:36

Попри відповідальну посаду Ярослав Меженний – не той, кого втримають стіни службового кабінету. Оперативник з 16-річним досвідом і сьогодні особисто бере участь у розкритті злочинів, затриманні банд, бо має правило: ті, хто завдають людям біль і страждання, - мають відповісти за це. І поліцейський слідував йому завжди: і коли «ловив» кишенькових крадіїв молодим лейтенантом, і коли рятував людей під обстрілами бойовиків, і коли протистояв організованій злочинності.

Ярослав Меженний розпочав службу в органах внутрішніх справ у 2003 році. Підполковник поліції пройшов складний шлях від опера до керівника великого підрозділу.

Професію поліцейського Ярослав обрав у дитинстві та назавжди. «Як і всі хлопчики, я мріяв про погони, про якусь небезпеку. Коли вступав до відомчого вишу, зовсім не уявляв, з чим мені доведеться мати справу», - ділиться спогадами Ярослав Меженний.

Після Донецького юридичного інституту, в 2007 році, молодий офіцер повернувся до рідного міста, де почав працювати в кримінальному блоці. І почалися оперативні будні. Приходив на роботу та отримував на руки не один і не два матеріали – доводилось одночасно розкривати до десятка злочинів. У когось невідомі вкрали велосипед, незаконно заволоділи мотоциклом, викрали інструменти з гаражу, це не кажучи про тяжкі злочини.

Оперативник працював по 15 годин на добу. Робочий день розпочинався не пізніше 7:30 і закінчувався пізно ввечері. «Перший розкритий злочин – кишенькова крадіжка. І саме тому, що він був першим, який дійсно був розкритий за оперативною інформацією, його я пам’ятаю й досі. Звичайно були злочини тяжкі, цікаві, заплутані, на розкриття яких було витрачено багато сил, енергії, нервів, але цей залишився в пам’яті на все життя».

Незабаром на Схід країни прийшла війна. На момент початку бойових дій Ярослав Меженний очолював карний розшук у місті Лиман. Міськвідділ Лиману, як і сусідні підрозділи міліції, прийшли штурмувати бойовики. Незважаючи на складну ситуацію, Ярослав Євгенович продовжував тримати на контролі оперативну ситуацію в місті, підтримував бойовий дух тих колег, які також залишилися вірними українському народу. Це були тяжкі часи для всіх українців, зокрема для правоохоронців і їхніх родин.

Дивитися на ті безчинства, які вчиняли бойовики було неможливо: пограбування людей, збройні напади на мирних жителів, розстріл правоохоронців. З того часу карний розшук став підрозділом бійців.

У період запеклих боїв Ярослав Меженний, як і більшість інших оперативників, ніс службу на лінії розмежування. Документували наслідки обстрілів, виявляли ворожі ДРГ, охороняли розбиті будинки від мародерства, евакуювали жителів та допомагали людям. При цьому залишалася й оперативна робота. Треба було притягувати до відповідальності тих, хто залякував людей, завдавав їм біль та страждання.

Розшуковець згадує, як в 2017 році нарешті вдалося притягнути до відповідальності 10 найманців на чолі з жителем Бахмута 1964 року народження, які у 2014 році більше місяця тримали в страху мешканців Донеччини. На їх рахунку – викрадення людей, розбійні напади, «віджимання» авто. Ватажок банди, людина з вищою військовою освітою, тривалий час служив у РФ, воював у «гарячих» точках світу, на кордонах держави-агресора, а потім повернувся до Артемівська (нині – Бахмут) і налагодив там власний цілком легальний бізнес.

Саме тоді, у 2014-му, побачивши хаос і свавілля в рядах «ополченців», чоловік сколотив банду, яка займалася мародерством, захопленням майна підприємців, викраденням людей з подальшим викупом. Награбоване банда звозила у захоплену будівлю держустанови (так званий «штаб»), де потім відбувався подальший розподіл майна між членами групи.

Найбільш резонансним та «прибутковим» злочином для угруповання став озброєний напад на власника бізнесу у Бахмуті, під час якого здобиччю зловмисників стали 15 престижних авто, колекція зброї та золота. Матеріальний збиток потерпілий оцінив у 52 мільйони гривень.

«Над викриттям цієї банди ми працювали не один рік,- згадує Ярослав Меженний, - але у квітні 2017 року ми затримали цих трьох учасників НЗФ і провели обшуки за місцем їх мешкання в селі Іванівське (Красне). Під час слідчих дій було відкопано великі арсенали смертоносної зброї».

Потім були інші масштабні затримання і розкриття тяжких злочинів, робота над деякими триває і дотепер. А в лютому цього року поліцейський з колегами вийшли на чоловіка, який підшукував покупців на вогнепальну зброю. Було встановлено, що 44-річний зловмисник причетний до бойовиків та є організатором злочинної групи, яка налагодила торгівлю зброєю, боєприпасами і вибухівкою.

За попередніми даними, «товар» - зі схрону, який терористи облаштували в 2014 році для проведення диверсій. Функції у групі були чітко розподілені. Так, «схронщик» завідував зберіганням зброї, інший учасник ОЗГ виконував роль дозорного. З метою конспірації злочинці проводили оборудки в безлюдних, віддалених місцях, наприклад, у лісосмугах. Серед іншого розшуковці вилучили у них автомати Калашникова, які були вкрадені з військових частин АР Крим, , а також завезені з РФ.

Сьогодні досвідчений оперативник керує Бахмутським відділом поліції, якому підпорядковані також поліція Костянтинівки і прифронтового Торецька. Але як то кажуть - колишніх оперативників не буває. І зараз Ярослав Меженний бере безпосередню участь в оперативній роботі, ділиться досвідом з молодим поколінням поліцйеських і вважає себе співробітником карного розшуку.

Бахмутський відділ поліції
Донецької області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux