Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У 2018 році кіберполіція задокументувала більше 200 випадків розповсюдження у мережі Інтернет дитячої порнографії
Опубліковано 06 червня 2018 року о 15:44

Про це розповів заступник начальника Департаменту кіберполіції Національної поліції України Віталій Чубаєвський під час конференції щодо протидії торгівлі людьми в умовах сучасності, яка розпочала свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса.

За словами Віталія Чубаєвського, за чотири місяці 2018 року працівники Департаменту кіберполіції Національної поліції України виявили 224 кримінальних правопорушення, передбачених статтею 301 (Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів) КК України. Для порівняння, за аналогічний період 2017 року було виявлено близько сотні злочинів цієї категорії. 

Він додав, що така динаміка пов’язана з тим, що все більше злочинів вчиняються з використаннямсучасної інженерії. Для приховання своїх злочинних дій зловмисники все частіше використовують сучасні технології та засоби анонімізації.

“З кожним роком кількість таких злочинів у всесвітній мережі зростає. При цьому не завжди жертви добровільно беруть участь у сексуальних стосунках. В окремих випадках їх змушують до цього, застосовуючи психологічний або фізичний тиск”, - зазначив заступник керівника Департаменту кіберполіції.

Крім того, Віталій Чубаєвський відзначив, що у контексті сексуальної експлуатації, соціальні медіа дозволяють зловмисникам отримувати доступ до потенційних жертв і значно спрощують їх вербування. Так, нещодавнокіберполіція викрила чоловіка у примушуванні дітей до створення порнографічних зображень у соцмережах.

За його словами організація сексуальної експлуатації через Інтернет проявляється у нових формах. До таких можна віднести організацію діяльності веб-студій, що дозволяють переглядати порнографічні зображення в режимі онлайн абсолютно анонімно. Нерідко до такої діяльності залучаються і неповнолітні, вважаючи такий заробіток легкодоступним. Так, у 2018 році працівники Департаменту задокументували декілька випадків залучення неповнолітніх дівчат до роботи моделей у веб-порностудіях. 

“Ми повинні приділяти особливу увагу питанням інформування громадськості з цього приводу. Широкомасштабна інформаційна кампанія дозволить створити умови нетерпимості до будь-яких спроб залучення дітей у сексуальне рабство”, - зазначив він.

Круглий стіл на тему “Виявлення, попередження та розслідування злочинів торгівлі людьми, вчинених із застосуванням інформаційних технологій” розпочав свою роботу сьогодні, 6 червня, у місті Одеса. Захід відбувся за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні за участі керівників підрозділів Причорноморського регіону Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми та Департаменту кіберполіції Національної поліції України. 

Департамент комунікації

Національної поліції України

Фото: Андрій Кравченко


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux