Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
За півроку поліція виявила майже 200 фактів торгівлі людьми, з них 108 – це сексуальна експлуатація – Артем Крищенко
Опубліковано 30 липня 2018 року о 09:40

Наразі  визнані потерпілими 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх, 7 малолітніх. Про співпрацю з американським ФБР, злочин, який вразив людською цинічністю навіть бувалих оперативників, викриття низки фірм у візовому шахрайстві та про суд над затриманими за торгівлю дітьми, що прикривалися методикою сурогатного материнства, розповів начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми Нацполіції  Артем Крищенко.

  Артеме Євгеновичу, сьогодні, 30 липня, у світі відзначають День боротьби з торгівлею людьми. З якими результатами підходить до цієї дати українська поліція? Скільки виявлено фактів торгівлі людьми і хто став жертвами зловмисників?

–  Протягом шести місяців цього року ми виявили 186 фактів торгівлі людьми. Серед них 108 фактів – це сексуальна експлуатація. Наразі потерпілими від цих злочинів визнані 156 людей: 91 жінка, 49 чоловіків, 9 неповнолітніх і 7 малолітніх дітей.

За аналогічний період минулого року ми виявили 144 факти торгівлі людьми, з них:  94 фактів  сексуальної експлуатації.

Відтак з кожним роком кількість виявлених злочинів цієї категорії росте, зокрема – фактів сексуальної експлуатації. Проте зазначу: це вказує не на зростання злочинності в цій сфері – це показник того, що ми навчилися оперативного виявляти такі правопорушення.

– Чи важко документувати такі злочини, збирати доказову базу і скільки часу йде зазвичай, аби затримати злочинця?

– Відпрацювання злочинів по нашій лінії, зібрання повної доказової бази – процес досить складний. Оперативні заході тривають інколи кілька років. Якихось стандартів у розкритті злочинів цієї категорії немає, адже кожний випадок – унікальний. 

Наприклад, робота над затриманням зловмисників, які організували торгівлю дітьми  під прикриттям послуг сурогатного материнства, тривала понад два роки. До викриття цієї групи були задіяні підрозділи боротьби з торгівлею людьми у 23 (!) областях. І як результат наших  зусиль – вже першого серпня відбудеться суд, який обиратиме міру запобіжного заходу двом фігурантам цієї справи.

– Як часто вам доводиться співпрацювати з іноземними колегами? Які злочини доводилося розкривати спільними зусиллями?

Наразі ми досить тісно співпрацюємо з американськими колегами з ФБР. Разом ми викрили та затримали організаторів понад півсотні фірм, які організували схему «візового шахрайства».

Минулого року співробітники Посольства США  в Україні вилучили і передали нам паспорти з підробленими штампами, подані на туристичну візу.

Згодом співробітники нашого Департаменту встановили низку фірм, які «працювали» по всій території країни. Шахраї брали у клієнта «порожній» паспорт і ставили підроблені  штампи про те, що особа в якості туриста відвідувала ряд країн Європи.

Згодом такий «турист» звертався до Посольства США для отримання американської візи. Звісно, після перевірки з’ясовувалося: туристична історія – підроблена, людина вказаних країн не відвідувала. Крім того, шахраї за 500 доларів підробляли ще ряд документів. Наприклад, довідку з місця роботи, про сімейний або матеріальний стан тощо.

Упродовж року ми затримали організаторів та закрили виявлені фірми, які працювали досить масштабно.  Відтак, є результат: минулого року ми отримали від американських колег 56 паспортів з підробленими візами, а цього року – лише чотири.

– Розкажіть про боротьбу зі злочинами у сфері торгівлі людьми, зокрема – скоєними з метою сексуальної експлуатації?

– Найчастіше жертвами цієї категорії злочинів стають українські дівчата, яких вербувальники відправляють за кордон для надання сексуальних послуг. Зараз зловмисники намагаються організувати цілі «агентства» для «роботи» у цій сфері.

Нещодавно ми затримали трьох організаторів всесвітньої, так би мовити, мережі. Аби зрозуміти масштаб роботи цієї фірми, скажу, що адміністратори мали у своєму розпорядженні інформацію щодо півтори тисячі (!) повій. Причому дівчата відносилися до так званої «елітної» – проституції найвищого ґатунку. 

Ми встановили, що молодий чоловік та двоє жінок організували «агентство». Фірма на замовлення клієнта організовувала виїзд своїх «працівниць» до будь-якої країни світу. Молоді жінки виїздили для надання сексуальних послуг до Азії, Європи, Америки.

За три дні перебування «співробітника» за кордоном організатори отримували від 20 до 50 тисяч доларів. Дівчата теж мали гарні заробітки: окрім грошей, вони завжди просили клієнта подарувати «на пам'ять» чоловічі годинники ціною до 50 тисяч доларів або ж, наприклад, коштовні прикраси…

Всі оперативні заходи по зібранню доказової бази ми проводили спільно з американськими колегами. Ми з’ясували, що організатори мережі суворо дотримувалися усіх заходів конспірації. Спілкування між ними і клієнтами проходило в досить вузькому колі людей, у закритих групах соціальних мереж, а  всі клієнти ретельно перевірялися. Проте це зловмисникам не допомогло.  

– А чоловіки стають жертвами торгівців «живим товаром»?

– На жаль, стають. Цього року  виявлено 49 таких фактів, всі випадки – це трудова експлуатація. Потерпілі виїжджали за кордон для працевлаштування. Там їх тримали у рабських умовах. Дехто сам їхав заробити, а декого вивезли за борги.

– Як вберегтися від того, аби замість обіцяної роботи за кордоном не стати рабом?

– Перш за все, перед виїздом слід детально дізнатися про фірму, яка обіцяє працевлаштування. Перевірте наявність  ліцензії на сайті Мінсоцполітики. Знайдіть людей, які скористалися їх послугами, та поцікавтеся про їх досвід та враження від роботи за кордоном.

І відразу застерігаю: необхідно звернути увагу на так звані «хитрі» фірми. Вони беруть гроші начебто за працевлаштування за кордоном, але в договорі прописують надання інформаційних послуг. Тобто вони вас просто проінформували, що є, наприклад, якесь підприємство в Норвегії, яке набирає людей на роботу. Але це просто консультація, ніхто не обіцяє вас працевлаштувати на тому підприємстві. А інформацію, за яку людина нерідко віддає значні суми, можна було отримати самому, витративши трохи часу перегляд пропозицій в Інтернеті.

Тому звертайте увагу: ліцензія фірми повинна бути видана саме на працевлаштування. Ну і, звичайно, повинна насторожувати обіцяна висока зарплатня. Якщо обіцяють велику суму навіть за некваліфіковану роботу (наприклад – кур’єром) – це на 100 відсотків обман.

Саме з цією метою – вберегти наших громадян від потрапляння у рабство – ми з 2017-го року почали розміщувати по всій країні білборди з номерами телефонів для консультації.

Досить велика кількість громадян телефонують нам та консультуються з приводу працевлаштування на роботу за кордоном. До речі, нам телефонують не лише, аби отримати інформацію, а й для того, щоб повідомити про злочини. Завдяки інформації громадян ми врятували не одне людське життя.

– Розкажіть про найбільш вразливу категорію потерпілих – дітей. Скільки виявлено злочинів відносно неповнолітніх?

– За півроку ми виявили п’ять фактів торгівлі дітьми. У чотирьох випадках новонароджених продавали рідні «матусі», ще в одному випадкужінка вирішила здати свого 4-річного сина в «оренду» для жебракування.

Крім того, у цьому році ми направили до суду кримінальне провадження відносно батьків, які ґвалтували свою малолітню донечку.

При обшуку в помешканні оперативники вилучили різні «аксесуари» та «іграшки», які використовували рідні ж батьки, коли ґвалтували маленьке дитя.

Я – досвідчений оперативник, але цей злочин вразив мене людською цинічністю. Я сам батько двох донечок. Таку жорстокість до  власної дитини двох найрідніших людей я бачив вперше.

Коли ми знайшли дитину, то чотирирічна дівчинка навіть не могла ходити і говорити. Мати годувала її дитячою сумішшю, термін зберігання якої минув два роки тому. Ця їжа – бовтанка із простроченого дитячого харчування, розбавлена водою та підігріта у мікрохвильові –  це все, що дитина їла протягом доби.

–  Чи вважаєте Ви, що потрібно посилити відповідальність за скоєння злочинів сексуального характеру відносно неповнолітніх?

– Так, я вважаю, що ми повинні ввести в Україні відкритий реєстр педофілів – такий, як в багатьох європейських країнах. За кордоном такі люди ніколи не зможуть влаштуватися на державну службу, у престижну фірму. Їм навіть можуть відмовити у в’їзді до будь-якої країни.

Ми теж це практикуємо. Наприклад, коли до нас летить іноземець, яка перебуває у відкритому реєстрі, іноземні колеги нам повідомляють про прибуття такого гостя.  Ми зустрічаємо його в аеропорту та сповіщаємо про відмову у візиті до нашої країни.

Введення такого реєстру в нашій країні дасть можливість запобігти багатьом злочинам відносно дітей.

– Крім злочинів сексуального характеру, які ще злочини відносно неповнолітніх виявляли оперативники вашої служби?

– Цього року ми передали до суду п’ять кримінальних проваджень щодо продажу неповнолітніх з метою вилучення органів.

Нам стало відомо, що чоловік вербував хлопчаків віком до 16 років. Він обіцяв юнакам великі суми грошей за те, що вони стануть живими донорами для пересадки  нирок хворим.

Підлітки навіть вже мріяли, як будуть витрачати кошти, зокрема, один юнак в мережі Інтернет вибирав автомобіль престижної марки. Батьки про плани дітей не знали. Так само, як і самі «донори»-невдахи не знали, що в разі операції – залишилися би інвалідами на все життя. На щастя, вчасно втрутилися і запобігли п’яти трагедіям.

– Що Ви вважаєте своїм найбільшим досягненням?

– Насамперед, те, що ми переглянули наші підходи до роботи. За два роки всі працівники наших підрозділів – і Департаменту, і, так би мовити, «на землі» – пройшли спеціальний курс підготовки.  Для цього спеціалісти ОБСЄ (Організація безпеки і співробітництва в Європі – авт.) розробили програму підвищення кваліфікації. Туди увійшли лекції та практичні заняття, які проводили кращі фахівці із Німеччини, Франції, Швеції, Ізраїлю, США.

Таке навчання дало сильний поштовх до ефективності у роботі. Зараз і нас вже досить часто запрошують за кордон. Там ми  ділимося досвідом своєї роботи. Нам є вже про що сказати.

Крім того, наше найбільше досягнення – це те, що згідно зі щорічним звітом Державного департаменту США про торгівлю людьми в світі, у 2017 році Україну виключено з Контрольного списку. Відтак Україна увійшла до «другої» групи – як держава, влада якої докладає достатніх зусиль з викорінення торгівлі людьми. Та ми на цьому не зупиняємося, працюємо далі.

 

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux