Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Правоохоронці задокументували воєнні злочини кадирівців: обстрілювали міста, прикриваючись пацієнтами захопленого психоневрологічного інтернату у Бородянці
Опубліковано 26 серпня 2022 року о 14:00

Поліцейські Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України спільно з СБУ здійснюють оперативне супроводження  розслідування воєнних злочинів військовослужбовців російської федерації, зокрема кадирівських угруповань, на території України. Голові Чеченської Республіки та двом його поплічникам оголошено підозри.

Отримано докази причетності до вчинення злочинів  голови Чеченської Республіки. Установлено, що він організував вторгнення на територію України ряду підрозділів, якими він керує. Мова йде про підрозділ Північно-Кавказького округу військ нацгвардії рф, управління федеральної служби військ нацгвардії рф по Чеченській Республіці, міністерства внутрішніх справ рф по Чеченській Республіці.

Окрім того, у відеозаписах він публічно виправдовує збройну агресію рф проти України та висловлює погрози насильства щодо українського народу.

На підставі зібраних доказів голові Чеченської Республіки оголошено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників),  ч. 3 ст. 110  (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України)  та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) Кримінального кодексу України.

Окрім того,  в ході оперативно-розшукових заходів  правоохоронці виявили та задокументували факти насильства з боку військових рф над пацієнтами та персоналом психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням  у Бородянці Київської області.

Встановлено, що на початку березня до закладу увірвалися озброєні кадирівці та погрожували розправою людям, які там перебували. Військові вибили двері в кабінеті директора інтернату та незаконно утримували її, вимагаючи співпрацювати з  окупантами. Крім того,  кадирівці взяли у заручники майже 500 осіб - пацієнтів та персонал інтернату. Підходи до будівлі були заміновані.

Прикриваючись людьми, як живим щитом, загарбники здійснювали обстріли Києва, Ірпеня, Бучі та інших населених пунктів Київської області з артилерійських установок залпового вогню «Град».

Поліцейські встановили помічника голови Чеченської Республіки, заступника начальника управління федеральної служби військ нацгвардії  по Чеченській Республіці, який під час окупації Бородянки керував  захопленням психоневрологічного інтернату, та ще одного керівника кадирівців.

Зібрана доказова база стала підставою для оголошення про підозру  двом фігурантам  у вчиненні злочинів, передбачених  ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Триває слідство для встановлення інших злочинів, вчинених фігурантами під час військової агресії проти України.

Слідство здійснює ГСУ СБУ  за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.
 

Управління комунікації 

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux