Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція фіксує ріст злочинності на тимчасово окупованих територіях – Вадим Дзюбинський
Опубліковано 26 липня 2022 року о 15:44

Хоча з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну протягом перших двох місяців відбулося зниження кількості зареєстрованих на території держави злочинів. Про це начальник Департаменту карного розшуку Національної поліції України повідомив сьогодні, 26 липня, під час брифінгу в «Укрінформі».

За словами Вадима Дзюбинського, поліція фіксувала зниження рівня злочинності майже за всіма видами злочинів. Цьому передувало ряд чинників, зокрема введення комендантської години, масова міграція людей за кордон та всередині країни і посилене несення служби всіх правоохоронних органів, військових, представників територіальної оборони тощо.

«Починаючи з травня, ми спостерігали тенденцію щодо збільшення рівня злочинності в порівнянні з початком військової агресії, а також збільшення окремих видів злочинів порівняно з минулими роками. Попри те, що загальна злочинність зменшилася впродовж півроку на 25 відсотків і рівень тяжких та особливо тяжких злочинів залишився на рівні минулого року, кількість умисних вбивств збільшилася через вбивства, які були вчинені на окупованих і деокупованих територіях», - підкреслив начальник Департаменту карного розшуку.

У той же час, за словами Вадима Дзюбинського, зафіксовано менше квартирних крадіжок, розбійних нападів і пограбувань. Однак простежується тенденція до збільшення незаконних заволодінь транспортних засобів майже на 86% порівняно з аналогічним періодом минулого року:

«На територіях, де не відбувалися активні бойові дії, майже не фіксуються кваліфіковані незаконні заволодіння транспортом. В основному ми реєструємо такі злочини на окупованих і деокупованих територіях Луганської, Донецької, Харківської, Чернігівської, Сумської областей». 

Спікер зауважив, що значну частину незаконних заволодінь на окупованих територіях скоюють як російські військові, так і громадянами України, які залишилися там:

«Цей фактор ускладнює документування і розслідування злочинів. Але поліція разом з іншими правоохоронними органами з використанням технічних можливостей встановлює свідків, здобуває докази - аудіо, фото, відео - цих злочинів для притягнення винних осіб до відповідальності».

Окремо начальник Департаменту карного розшуку зупинився на злочинах, пов’язаних із незаконним обігом зброї, та злочинах, які вчиняються із використанням зброї:

«Під час активних бойових дій у нас з’являється велика кількість необлікованої, трофейної, втраченої зброї, яка різними шляхами потрапляє на мирну територію, де в подальшому розповсюджується, зберігається, а також використовується для скоєння різних видів злочинів. Тому ми посилюємо роботу у цьому напрямку».

Підсумовуючи, Вадим Дзюбинський наголосив, що Нацполіція постійно всіляко допомагає людям та проводить заходи для стабілізації криміногенної ситуації і протидії злочинності.

Управління комунікації Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux