Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції завершили досудове розслідування щодо десантника армії рф, який знущався над мирними мешканцями Ірпеня
Опубліковано 30 березня 2023 року о 16:45

Перед судом постане полонений російський військовий, який під час тимчасової окупації міста разом зі своїм командиром допитував мирних жителів під час так званих «зачисток», застосовуючи фізичне насильство та імітацію розстрілів.

Обвинувачений - єфрейтор збройних сил російської федерації, який перебував на посаді старшого стрільця-розвідника 1 батальйону 104 полку 76 гвардійської десантно-штурмової чернігівської червоного прапору, ордена суворова дивізії військової частини 32515.
В ході розслідування поліцейські встановили, що на початку березня 2022 року російський військовий проник на територію Ірпінського військового шпиталю, де на той час перебували цивільні громадяни. Він розпочав допит двох місцевих мешканців, погрожуючи вбивством.

Воєнний  злочинець змусив чоловіків стати на коліна та притулити голови один до одного, після чого з метою залякування імітував розстріл, здійснивши декілька пострілів над їх головами.
Надалі єфрейтор разом з іншими військовослужбовцями, перебуваючи в Ірпені, брав участь у спеціальних рейдах, переслідуючи мирних жителів: над людьми фізично знущалися, ображали та принижували.

Зокрема обвинувачений разом з командиром відділення та іншими військовослужбовцями незаконно проник до житлового будинку, в якому перебували двоє цивільних. Обвинувачений побив одного з потерпілих та імітував його розстріл, розпочавши стрілянину у нього над головою.

Надалі вказані військові рф були передислоковані в інші регіони бойових дій на території України. Тож у вересні 2022 року, під час бойових дій на Херсонському напрямку, обвинуваченого затримали сили безпеки та оборони України.


Слідчі Управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту Головного слідчого управління Національної поліції України направили в Ірпінський міський суд Київської області обвинувальний акт відносно полоненого військовослужбовця рф за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 та ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

За вчинення воєнних злочинів йому загрожує до 12 років ув’язнення.

Обвинувачений перебуває під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора та оперативного супроводу працівників Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України.


Управління комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux