Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції викрили стратегічно важливе українське підприємство, яке постачало до рф обладнання для будівництва і ремонту атомних електростанцій
Опубліковано 21 вересня 2023 року о 12:00

Правоохоронці отримали документи, які підтверджують ведення спільної господарської діяльності з країною-агресором, вилучили обладнання для  будівництва атомних електростанцій в Бангладеші та Індії, наклали арешт на  статутний капітал і майно підприємства на загальну суму близько 365 млн грн. Двом керівникам підприємства оголошено про підозру.  Про це повідомив перший заступник Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелеєв.


Поліцейські встановили, що в місті Суми працює одне з найбільших в Європі підприємств, що спеціалізується на виготовленні насосного обладнання для нафтодобувної, енергетичної та газової галузей, агропромислового комплексу і водного господарства. Це підприємство входить до складу російської групи компаній ГМС Груп, бенефіціарами якої є громадяни російської федерації. 

При дослідженні діяльності ГМС Груп за оперативного супроводу Служби безпеки України слідчі з’ясували:  крім українського виробничого товариства, до її складу входять виробничі товариства на території росії, білорусі, Казахстану та Німеччини – вони утворюють єдиний машинобудівний та інжиніринговий холдинг, який підконтрольний та діє в інтересах росії.

«Під час розслідування встановлено, що підприємства ГМС Груп залучені до будівництва та ремонту атомних електростанцій на території росії, Індії та Бангладешу, а угоди на їх будівництво укладені між урядами цих країн із росією. Крім того, всі ці атомні станції спроектовані, будуються та обслуговуються підприємствами, що входять в структуру Росатома», - розповів Сергій Пантелеєв. 

Він додав, що до 24 лютого 2022 року українське підприємство постачало свою продукцію в росію через укладення прямих угод із російськими підприємствами зі складу групи компаній ГМС Груп. При постачанні продукції українського виробника на будівництво АЕС в Індії та Бангладеші підприємства російського холдингу виступали посередниками і отримували основний прибуток від реалізації обладнання.

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України підприємства ГМС Груп не змогли виконувати контракти із російськими підприємствами і поставляти напряму продукцію нашого виробника через накладені санкції. 

Щоби обійти ці обмеження, зацікавлені особи розробили дві схеми: 

- українське, російське та німецьке товариства ГМС Груп погодили заміну замовника - так у «ланцюжку» замість російського з’явилося німецьке підприємство, яке також підконтрольне російському холдингу. Таким чином уже німецьке товариство поставляло українську продукцію Росатому для будівництва атомних електростанцій у Індії та Бангладеші;

- обладнання українського підприємства постачалося до російської федерації через компанії посередників у Туреччині та Казахстані.  

«Слідчі Головного слідчого управління встановили службових осіб підприємства, які брали участь у веденні переговорів із росіянами, отримали документальні підтвердження ведення спільної господарської діяльності з країною-агресором, а також вилучили обладнання, підготовлене до відправки на будівництво атомних електростанцій в Бангладеші та Індії, заарештували статутний капітал, нерухоме та рухоме майно підприємства на загальну суму близько 365 мільйонів гривень, що еквівалентно майже десяти мільйонам доларів США», - зазначив Сергій Пантелеєв.

Також слідчі поінформували про вказані факти правоохоронні органи Німеччини та скерували відповідне міжнародне доручення про надання інформації щодо поставок української продукції.

У рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за фактами ведення спільної господарської діяльності з державою-агресором та фінансуванням дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, в особливо великому розмірі, двом керівникам підприємства за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України повідомили про підозру. Вирішується питання про обрання запобіжних заходів підозрюваним і притягнення до відповідальності інших співробітників підприємства. Досудове розслідування триває.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux