Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчі Нацполіції повідомили трьом військовим рф про підозру у розстрілі чоловіка та знущаннях з жителів Ірпеня
Опубліковано 10 листопада 2022 року о 14:52

Під час окупації міста російські військовослужбовці знущалися з мешканців міста, а одного з них вивели з його квартири та розстріляли на вулиці. Сусіди поховали вбитого у парку біля будинку.

Слідчі Нацполіції встановили, що у березні 2022 року військовослужбовці збройних сил російської федерації під час окупації міста Ірпінь жорстоко та принизливо ставилися до місцевого населення, яке не брало участь у бойових діях. 

Люди вимушені були переховуватися від військ рф, адже окупанти при виявленні громадян здійснювали їхні перевірки. Як встановили поліцейські, росіяни застосовували фізичне та психологічне насильство. Окупанти наставляли на людей автоматичну зброю, шукали татуювання або шрами на тілі, а якщо знаходили – одразу вирішували розстріляти таку людину.

Після деокупації міста Ірпінь слідчі Головного слідчого управління Нацполіції встановили особу жінки, потерпілої від дій окупантів. Вона повідомила, що під час окупації разом з іншими місцевими мешканцями житлового комплексу перебувала у підвалі їхнього будинку. Жінка згадує, як військові рф знайшли їх та вивели з підвалу: окупант постійно тримав біля її голови зброю та казав «прощайся с жизнью». 

Надалі військовослужбовці рф почали погрожувати їй та сину через те, що, за інформацією агресорів, її син начебто перебуває в лавах Збройних сил України. Жінка разом з іншими мешканцями благала не вбивати її сина разом з його вагітною дружиною. Окупанти залишили їх живими, проте, як розповіла жінка, вбили їхнього сусіда. 

Поліцейські встановили, що військовослужбовці рф при обході житлового комплексу виявили в одній із квартир місцевого мешканця. Окупанти вивели його на вулицю, почали перевіряти документи, наявність татуювань або шрамів. На той момент у чоловіка не виявилося із собою документів, тож окупанти його розстріляли. Сусіди знайшли тіло наступного ранку та тимчасово поховали у парку біля будинку. 

Слідчі управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, Головного слідчого управління Нацполіції за оперативного супроводу працівників Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Національної поліції України встановили трьох військовослужбовців десантно-штурмової бригади рф, причетних до вказаних злочинів. Документування дій окупантів проводилося за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. 

10 листопада російським військовослужбовцям повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 10 до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Нагадаємо: раніше слідчі Нацполіції повідомили про підозру військовослужбовцю росії у розстрілі беззбройного мешканця Ірпеня

Також оголошено підозру військовим рф, які влаштували справжнє «полювання» на людей: 11 вбитих та 15 поранених на Київщині.




Управління комунікації 

Національної поліції України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux