Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Сергій Князєв: Нацполіцією виявлено 132 факти торгівлі людьми, що більше, ніж за весь минулий рік
Опубліковано 26 травня 2017 року о 18:15

У 2016 році поліцейські виявили 115 злочинів у цій сфері. По 75 кримінальним провадженням цієї категорії оголошено підозри 47 особам та закінчено досудове розслідування у 49 кримінальних провадженнях. Про це сьогодні, 26 травня, повідомив Голова Національної поліції Сергій Князєв під час робочої наради, присвяченої підсумкам роботи Департаменту боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми (ДБЗПТЛ).

За словами Сергія Князєва, у переважній більшості обласних управлінь ДБЗПТЛ стан виявлення та розслідування цієї категорії злочинів змінився в позитивну сторону. Зокрема, оперативники почали використовувати в роботі європейську модель кримінального аналізу. Відтак, це дало можливість уникнути паперової роботи та відразу перейти до фази документування злочинців та притягнення винних до відповідальності.

«Протягом цього року виявлено 132 кримінальні провадження, передбачених статтею 149 Кримінального кодексу України - торгівля людьми. Слід зазначити, що упродовж 2016 року виявлено лише 115 таких кримінальних правопорушень», – наголосив Сергій Князєв.

Він додав, що по 75 кримінальним провадженням цієї категорії оголошено підозри 47 особам. Водночас досудове розслідування закінчено по 49 кримінальними провадженням. Також викрито та затримано організаторів та учасників п’яти організованих злочинних груп у Дніпрі, Харкові, Одесі, Донецькій області та на Волині.

Відтак глава Національної поліції України висловив подяку оперативникам, які відзначилися при виконанні службових обов’язків під час викриття фактів торгівлі людьми.

Під час наради начальник Департаменту боротьби зі злочинами, повзяних з торгівлею з людьми Артем Крищенко повідомив, що на даний час у ході досудового розслідування установлено 95 потерпілих від злочинів у сфері торгівлі людьми. Серед них – 62 жінки, 30 чоловіків, 2 неповнолітніх та 1 малолітня дитина.

«Проведений аналіз свідчить, що основними країнами призначення «живого товару» є Російська Федерація, а також кілька країн центральної Європи та Сходу»,– зазначив Артем Крищенко.

За його словами, найбільш вразливими до злочинів у сфері торгівлі людьми є жінки віком 18-26 років, найчастіше – незаміжні, чоловіки у віці 25-60 років (у першу чергу – одружені), а також діти у віці 13-18 років. З останньої категорії потенційних жертв торгівлі людьми найчастіше можуть стати потерпілими дівчатка з неповних та реструктурованих сімей.

Керівник Департаменту боротьби зі злочинами, повзяними з торгівлею людьми Артем Крищенко наголосив, що протягом цього року виявлено 49 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним переправленням осіб через державний кордон України.

Зокрема, вже оголошено підозру по 20 кримінальним провадженням цієї категорії та направлено до суду кримінальне провадження стосовно членів  ОЗГ, яке займалося організацією незаконного переправлення через державний кордон іноземців.

Крім того, оперативники виявили 151 кримінальне правопорушення, передбачене статтею 303 Кримінального кодексу України - сутенерство або втягнення особи в зайняття проституцією. На сьогодні оголошені підозри по 89 кримінальним провадженням. Також  установлено та оголошено підозру 64 особам.

Заступник міністра внутрішніх справ з питань євроінтеграції Анастасія Дєєва зазначила, що деякі громадяни навіть не знають, що є злочини категорії «торгівля людьми». Тому робота в даному напрямку вкрай потрібна.

«Починаючи від дитини і закінчуючи пенсіонером, люди повинні розуміти, в чому проблема. Коли ми проводили соціологічні опитування «Що таке торгівля людьми?», виявлялося, що багато людей навіть не розуміють, що це не просто життєва обставина, а що це злочин», – зазначила Анастасія Дєєва.

Нагадаємо, нещодавно оперативники відділу боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління в Черкаській області затримали жінку, яка продала новонароджене немовля.

У Запорізькій області оперативники затримали подружжя з Києва, яке продало власну дитину.

Раніше правоохоронці затримали міжнародну групу торгівців людськими органами.

Крім того, оперативники підрозділів ДБЗПТЛ спільно з Держприкордонслужбою та міграційною службою затримали основного організатора каналів незаконної міграції з країн Південної Азії.

 

Департамент комунікації

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux