Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Розвідка не виходячи з кабінету:тонкощі «розвідувальної» роботи в інформаційному просторі розкриває начальник управління кримінального аналізу Донеччини Артем Бєлєвський
Опубліковано 24 червня 2021 року о 14:12

Що можна дізнатися про людину з відкритих джерел? Який досвід європейських спецслужб застосовують у поліції Донеччини? Як поліцейські аналітики, не залишаючи робочого місця, встановлюють злочинців? Про тонкощі роботи розповів  начальник управління кримінального аналізу підполковник поліції Артем Бєлєвський.

Поліцейський та його колеги вже третій рік поспіль успішно працюють у складі кримінальної поліції прифронтового регіону. Плацдармом для пошуку потрібних відомостей є інтернет-простір, державні бази даних, соціальні мережі, спеціалізовані пошукові програми та інші інформресурси.

Артеме Петровичу, Ваша служба потребує ґрунтовних знань та розуміння специфіки розкриття кримінальних злочинів. Розкажіть про попередній досвід, яким ви керуєтесь у роботі.

До цього призначення я 19 років працював у карному розшуку, а загалом в органах внутрішніх справ - уже близько 25 років. Не обійшлося й без батькових настанов - він 33 роки пропрацював у міліції. Отже, оперативну справу добре знаю. Працювати починав у міліції Донецька. Вчився, розвивався професійно як розшуківець і напередодні збройної агресії був старшим оперуповноваженим з особливо важливих справ одного з відділів УКР обласної міліції. Ну, а потім доля підкинула «складнощі»…

Для багатьох правоохоронців 2014 рік став переломним моментом у житті. Які випробування він приніс особисто Вам?

Звичне життя, служба, усталений побут - усе полетіло шкереберть. Звісно ж, довелося виїжджати з Донецька самому й вивозити родину. Та на цьому випробування тільки почалися. Від війни не тікав, навпаки - в січні 2015-го з першим заїздом вирушив до Авдіївки як старший зведеного загону управління карного розшуку. На той час місто було епіцентром бойових дій, і їхати туди ніхто не хотів. Сам підійшов до керівника й попросився. Ми зібрали добровольців - близько десяти осіб. Уже через кілька днів після нашого приїзду місто почали обстрілювати. Під масованим вогнем забезпечували правопорядок на території, надавали допомогу місцевим мирним мешканцям. «Місяць пекла» - так можу сказати про той час.

Пізніше, у 2016-му, довелося певний час нести службу в Мар’їнці. Там у моєму підпорядкуванні були бійці приданих сил з інших областей та співробітники місцевого райвідділу. Функції й умови - ті самі…

Чого Вас навчила війна? Які для себе зробили висновки?

Війна «відфільтрувала» людей. Серед тих, хто був поруч зі мною в Авдіївці та Мар’їнці, не виявилося негідників. І неважливо, які ці хлопці в побуті, у цивільному житті - там вони проявили найкращі якості.

Нині з власного досвіду можу провести паралель між кримінальними злочинами й наслідками воєнних дій. І там, і там людське життя знецінене. Тільки якщо на війні долю людини переважно рандомно вирішують осколок чи куля, то в мирному житті - часто людська злоба й дурість. Зізнаюсь: це розчаровує!..

Очолювана Вами служба - відносно нова в Україні. Розкажіть про специфіку та нові можливості.

Наш підрозділ у структурі поліції Донецької області існує вже близько трьох років та у своїй діяльності застосовує передовий досвід спецслужб Євросоюзу. Передусім - концепцію та методологію OSINT (розвідка на основі відкритих джерел). Отже, ми забезпечуємо інформаційно-аналітичний супровід оперативної діяльності різних служб кримінального блоку поліції, отримуючи для них потрібну інформацію з відкритих джерел. Так би мовити, здійснюємо розвідку в інтернет-просторі. Свої зусилля ми спрямовуємо, насамперед, на допомогу в розкритті тяжких і особливо тяжких злочинів.

Наскільки широкий діапазон ваших пошуків інформації?

Ми можемо отримувати будь-які відомості, навіть не виходячи з кабінету, оскільки маємо доступ до різних державних баз даних. Так, за кілька хвилин отримуємо потрібну інформацію, опрацьовуємо її та створюємо аналітичний продукт - звіт про подію, досьє на особу тощо.

Наприклад, завдяки доступу до камер відеоспостереження системи UASС або «Гарпун» можемо встановити власника автомобіля, маршрут його пересування не тільки на території регіону, а й країни. При цьому контактуємо з іншими областями, де є служби, аналогічні нашій. Також здійснюємо моніторинг популярних соцмереж, оскільки вони містять близько 80% інформації щодо осіб, які нас цікавлять.

Чи поширюються пошукові можливості підрозділу кримінального аналізу на нині окуповану територію?

Донедавна наша служба була єдиною в країні, хто міг проводити заходи на окупованій території. Декілька місяців тому підрозділ кримінального аналізу було створено в поліції Луганської області. На цей час ми надаємо їм методичну та практичну підтримку.

Які заходи проводите на зазначених територіях?

Актуальним для нас завданням є збір інформації про представників незаконних збройних формувань. Також здійснюємо роботу щодо спростування фейкових новин, призначених для дезінформації населення на шкоду українській владі. Трапляється, що на окупованій території місцеві скоюють злочини, а потім звинувачують ЗСУ в диверсії. Тож ми збираємо докази непричетності наших військових до таких подій. Це ж стосується й обстрілів. На цей час ми працюємо над збором інформації щодо осіб, причетних до вчинення злочинів на заводі «Ізоляція», який бойовики перетворили на в’язницю.

Наскільки оперативною може бути ваша допомога в розкритті злочинів?

Минулого літа в Кальміуському районі міста Маріуполь пізнього вечора в автобусі відбулася п’яна бійка, постраждалий отримав тяжкі тілесні ушкодження. Фігурант, виходячи з транспортного засобу, подивився на камеру. За короткий час ми отримали скриншот із цього запису та за допомогою програми розпізнавання облич швидко встановили особу злочинця, його близьких родичів та місце проживання. Вже через дві години поліцейські затримали його вдома. Здивуванню чоловіка не було меж - автобус був майже порожній, крім кондуктора й пари пасажирів, які з ним не знайомі.

Чи надаєте допомогу в розшуку безвісти зниклих людей?

Звісно! Нещодавно нам вдалося встановити особу неповнолітньої дівчини з психічним розладом, яку виявили на Запорізькому шосе. Дитину підібрав один з учасників дорожнього руху та доставив до Нікольського відділення поліції. Вона не могла пояснити, хто вона та звідки. За світлиною через програму розпізнавання облич ми встановили її особу та знайшли родичів. Виявилося, що дівчинку вже два дні розшукують у Херсонській області. Втікачку повернули додому.

Артеме Петровичу, як оцінюєте роботу Вашого підрозділу та які перспективи вбачаєте в майбутньому?

Про оцінку важко говорити об’єктивно. Нехай про це свідчить кількість розкритих з нашою допомогою злочинів. А щодо перспектив скажу впевнено: з розвитком технічних можливостей та збільшенням потоку інформації відповідно зростатимуть і масштаби нашої роботи. Сьогодні особовий склад управління кримінального аналізу нараховує 14 співробітників, але в майбутньому, сподіваюся, до нашої справи долучаться нові аналітики.

Відділ комунікації
за матеріалами Управління карного розшуку
поліції Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux