Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Розстрілював автівки в Ірпені та брав у полон поранених цивільних: слідчі Нацполіції скерували до суду обвинувальний акт щодо ще одного окупанта
Опубліковано 20 квітня 2023 року о 11:00

Поліцейські встановили, що на початку березня минулого року російські військові розстріляли 10 цивільних автомобілів з цивільними, які намагалися виїхати з Ірпеня. Поліцейські провели комплекс слідчих дій та повідомили трьом окупантам про підозру. Тоді обвинувальний акт щодо командира розвідувальної роти було направлено до суду. Наразі слідчі скерували до суду обвинувальний акт щодо ще одного військового рф.


Нагадаємо: упродовж 5-6 березня 2022 року місцеві мешканці разом із маленькими дітьми намагалися евакуюватися з Ірпеня. Окупанти відкрили по цивільних вогонь із гранатометів та стрілецької зброї. Внаслідок розстрілів 9 людей загинули, ще 12 - отримали поранення, у тому числі малолітня дитина.

Слідчі поліції встановили трьох військовослужбовців зс рф, які причетні до розстрілу евакуаційної колони, їм було повідомлено про підозру. Водночас обвинувальний акт щодо командира роти 173-го окремого розвідувального батальйону було скеровано до суду.

Наразі до суду направлено обвинувальний акт щодо 23-річного десантника. Встановлено, що окупант після розстрілу цивільних автомобілів під погрозою зброї заборонив надавати допомогу пораненим, люди лежали на дорозі та повільно помирали на очах у рідних.

Натомість він з іншими військовими рф зачинили у захопленому будинку вцілілих та поранених, які могли самостійно пересуватися. Серед полонених були тяжко поранені.

Ідентифікувати воєнного злочинця вдалося за фотознімком зроблений ним на фотоапарат та залишений у будинку біля місця розстрілу. Винуватість гранатометника 2-го взводу, 6-ї роти, 2-го батальйону 137-го гвардійського парашутно-десантного полку 106-ї дивізії зс рф у вчиненні кримінального правопорушення підтверджується протоколами допитів потерпілих та свідків, пред’явлення для впізнання та іншими речовими доказами і матеріалами кримінального провадження.

Наразі слідчі управління організації розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, ГСУ Нацполіції України направили обвинувальний акт щодо військовослужбовця рф до суду. Йому інкримінують вчення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 (Жорстоке поводження з цивільним населенням, порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб, поєднане із умисним вбивством) Кримінального кодексу України. Загарбнику загрожує довічне ув’язнення.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. Оперативний супровід - Департамент захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції.




Управління комунікації

Національної поліції України 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux