Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Розмінування с\г земель та обмін досвідом: заступник Міністра внутрішніх справ України зустрівся із представниками Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування
Опубліковано 02 жовтня 2023 року о 18:18

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий провів зустріч із директором Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування Стефано Тоскано.

До участі також долучився тимчасовий виконувач обов'язків голови Державної служби України із надзвичайних ситуацій Володимир Демчук, представники Міністерства внутрішніх справ України та Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування.

Під час зустрічі обговорили питання гуманітарного розмінування українських земель. Богдан Драп'ятий відзвітував про роботу в напрямку гуманітарного розмінування за останні три місяці. Він наголосив, що до піротехнічних робіт залучають не лише співробітників ДСНС, а також і фахівців Національної поліції та Національної гвардії. 

"За цей період нам вдалося збільшити штатну чисельність ДСНС. Це плюс 300 осіб, до 1400 осіб, які постійно здійснюють розмінування на ротаційній основі. Також приблизно на 100 осіб працівників поліції, які долучаються до розмінування. І десь 30 осіб - Національної гвардії України", - зазначив заступник Міністра внутрішніх справ України. 

Особливу увагу Богдан Драп'ятий звернув на стан і перспективи розширення штату вибухотехніків і піротехніків, навчання особового складу, сертифікацію операторів протимінної діяльності, тестування безпілотних літальних апаратів для виявлення вибухонебезпечних предметів, ефективність застосування машин механізованого розмінування, впровадження та адаптацію міжнародних стандартів протимінної діяльності, питання підводного розмінування, і одне з ключових питань - розроблення Національної стратегії гуманітарного розмінування, де головним координатором є Міністерство економіки України на чолі з Першим віце-прем’єр-міністром України Юлія Свириденко.

Також Богдан Драп'ятий наголосив на роботі Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України, який займається підготовкою і навчанням піротехніків.

"У нас є ресурси, щоб нарощувати обсяги підготовки відповідних фахівців. Ми ідемо поступовим і виваженим шляхом. Цей центр важливий, тому що він здійснює сертифікацію операторів протимінної діяльності. Станом на зараз сертифікацію проходять 32 оператори", - зазначив заступник Глави МВС. 

Богдан Драп'ятий акцентував увагу на тому, що МВС вдалося також збільшити кількість авто механізованого розмінування.

"У Державної служби України із надзвичаних ситуацій є 15 таких авто. Дві машини - у Національної поліції України. До кінця року для ДСНС сподіваємось отримати 22 авто. А протягом наступного року - ще шість від міжнародних донорів, та чотири за власні кошти", - сказав заступник Міністра. 

У свою чергу Стефано Тоскано засвідчив послідовну підтримку України у сфері гуманітарного розмінування та нарощування зусиль для підвищення інституційної спроможності в проведенні якісного та швидкого розмінування територій.

Окрім того Стефано Тоскано зазначив, що фахівці Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування готові долучитися до розробки національних стандартів, які відповідатимуть міжнародним нормам, однак адаптовані під українські реалії. 

До того ж директор Женевського міжнародного центру з гуманітарного розмінування наголосив, що МВС та центру вдалося налагодити співробітництво і сьогоднішній візит лише посилить спільні потужності. Тож Стеффано Тоскано заявив - центр оголосить додатковий набір на дві посади, які будуть пов'язані із інформаційним менеджментом. За його словами, саме ці дві людини будуть тісно співпрацювати зі своїми візаві, які будуть працювати, як в ДСНС так і в Національних органах влади. 

До того ж представники Женевського міжнародного центру та МВС домовились про долучення фахівців Державної служби України із надзвичайних ситуацій до навчань у якості інструкторів. 

Директор Департаменту стратегії, ефективності та впливу Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування Рорі Логан розповів про особливості розробки й осучаснення міжнародних стандартів протимінної діяльності та виступив з ініціативою ширшого залучення галузевих представників України до цього процесу, а також надання методичної допомоги в адаптації стандартів до національного законодавства з урахуванням викликів, що постали перед Україною внаслідок неспровокованої, агресивної війни росії проти нашої держави.

Наостанок Богдан Драп'ятий подякував представникам іноземної делегації за надану допомогу і докладені зусилля щодо розмінування українських територій. Однак наголосив - лише після перемоги та звільнення окупованих регіонів вдасться з'яувати, яка кількість територій потребуватиме розмінування. 

Департамент комунікації МВС України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux