Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Розірви коло насильства: як розпізнати домашнє насильство та куди звертатись за допомогою
Опубліковано 14 серпня 2023 року о 18:33

Тема домашнього насильства і досі для багатьох людей табу. Мовляв не можна виносити “сміття” за поріг. По такому принципу зростає не одне покоління, терплять фізичне та моральне насильство, зневагу та образи. Однак саме зараз настав час розірвати коло насильства. Звернувшись вчасно за допомогою до правоохоронних органів, можна запобігти кривди та вберегти себе.

Форми насильства бувають різними, окрім фізичної, тобто завдання тілесних ушкоджень. Зокрема, існують сексуальна, психологічна та економічна форми насильства. Розпізнати їх простіше, скориставшись Порталом МВС

Поліцейські нерідко отримують повідомлення про скоєне домашнє насильство. Зокрема, у Харкові небайдужі повідомили правоохоронців, що по вулиці 23 Серпня з квартири багатоповерхівки лунають крики жінки та прохання про допомогу.

На місце події виїхали співробітники сектору протидії домашньому насильству. Квартира була зачинена зсередини, двері ніхто не відчиняв, жінка продовжувала просити про допомогу. Поліцейські викликали на місце співробітників ДСНС, які за допомогою спеціальних засобів потрапили до помешкання. Правоохоронці виявили у квартирі 33-річну жінку, 41-річну подругу та 43-річного чоловіка в стані алкогольного сп’яніння. 

Працівники поліції припинили конфлікт та викликали на місце медиків.  Щодо кривдника поліцейські склали протокол за ст.173-2 (вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) Кодексу України про адміністративні правопорушення та встановили, що правопорушник раніше вже притягувався до адміністративної відповідальності.

Схожа ситуація сталася і в Запоріжжі. Там 57-річний кривдник систематично знущався над своєю маломобільною співмешканкою. Його неодноразово притягували до адміністративної відповідальності, та агресора це не зупиняло. Наразі слідчі розпочали кримінальне провадження. Правопорушнику загрожує до 2 років ув’язнення.

Домашнє насильство буває і до дітей. Часто малолітня особа не може самостійно звернутись до правоохоронців, здебільшого через страх. Тому поліцейські закликають батьків, родичів чи сусідів звертатись на спецлінію “102”, якщо ви стали свідком вчинення насильства щодо дитини.

Нині поліція Чернігівщини розслідує обставини побиття 7-річної дитини батьком. Хлопчика госпіталізували з переломом руки. Про скоєне побиття у поліцію повідомила мешканка одного з сіл району. Вона заявила, що її сусіди побили свого сина. На місце пригоди одразу виїхала слідчо-оперативна група поліції та поліцейські ювенальної превенції.

Правоохоронці встановили, що батько в стані алкогольного сп’яніння «виховував» сина та завдав йому тілесних ушкоджень, а саме – зламав руку. На місце події було викликано карету швидкої допомоги, яка доставила дитину до лікарні. 

Правоохоронці закликають громадян не замовчувати домашнє насильство, а звертатися по допомогу. Телефонуйте на поліцейську спецлінію «102» або Урядову «гарячу лінію» за номером 1547, фахівці якої надають консультацію та підтримку постраждалим.

Департамент комунікації МВС України за матеріалами Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux