Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Провернули житлову аферу на мільйон доларів: Нацполіція викрила учасників злочинної організації
Опубліковано 04 грудня 2023 року о 15:30

Серед підозрюваних – адвокати, нотаріуси, державний реєстратор та цивільні особи. Потерпілі – позичальники збанкрутілого банку. Фігуранти незаконно переоформили 16 квартир киян на своїх родичів. 

Викрили оборудку з нерухомістю співробітники Департаменту стратегічних розслідувань та Головного слідчого управління Національної поліції. Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції проводять комплексні заходи щодо викриття злочинних схем з заволодіння майна найменш захищених категорій осіб, у яких фігурують нотаріуси та адвокати. За результатами багатоетапної реалізації поліцейські встановили учасників злочинної організації, які незаконно заволоділи квартирами громадян.

За даними слідства, потерпілі взяли кредити у фінансовій установі на придбання квартир. Щоб провернути злочинну схему, аферисти зареєстрували комерційну структуру. У процесі ліквідації банку товариство викупило залишки за кредитними договорами та повинно було сповістити громадян про це, а також про нові графіки та строки погашення кредиту. Втім, замість цього, упродовж кількох днів з дня придбання права вимоги за кредитними договорами, переоформили квартири на родичів.

Аби створити вигляд того, що потерпілих було повідомлено у законний спосіб, фігуранти зробили фіктивні поштові документи. Деякі громадяни отримали листи, в яких їм пропонувалось виплатити 1,5 мільйона гривень замість залишку боргу у 200 тисяч гривень.

Для пришвидшення процесу заволодіння майном, учасники злочинної організації намагалися силою висилити реальних власників квартир. Вони чекали, поки ті будуть виходити з помешкання або за їх відсутності вдиралися в оселю та змінювали замки. Окрім того, підселяли так званих квартирантів.

У злочинній схемі були задіяні керівник комерційної структури - адвокат, сім нотаріусів, державний реєстратор, приватний виконавець та цивільні особи, на яких переоформили житло. Загалом, ділки незаконно заволоділи 16 квартирами киян на загальну суму понад мільйон доларів. Серед потерпілих - військові, особи літнього віку та неповнолітні.

Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України спільно з Офісом Генерального прокурора затримали організатора злочинної схеми. На підставі зібраних доказів лідеру та 12  учасникам злочинної організації повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України:

- ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

- ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)

- ст. 365-2 (Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги);

- ст. 190 (шахрайство);

- ст. 162 (Порушення недоторканності житла);

- ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку);

- ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Лідеру угруповання та одному з його учасників, який забезпечував силове захоплення об’єктів нерухомості, взято під варту, іншим – грошові застави та домашній арешт.


Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux