Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Представники Нацполіції та КМЄС обговорили створення міжнародної платформи підготовки оперативників для протидії оргзлочинності
Опубліковано 05 лютого 2019 року о 14:13

Про це йшлося сьогодні, 5 лютого, під час зустрічі першого заступника Голови Нацполіції В’ячеслава Аброськіна з представниками КМЄС Пауліусом Клікунасом та Дмітріюсом Кумосовасом та з керівником тренінгового центру кримінальної розвідки Литовської Республіки Робертасом Шимулявічусом. Окрім того, учасники зустрічі обговорили можливість навчання українських оперативників на базі тренінгового центру Литви та концепцію створення такого центру в Україні.  

Під час зустрічі учасники обговорили питання двостороннього співробітництва, зокрема – спільні навчання та взаємодію у протидії організованій злочинності й з так званим «злодіям у законі».

Керівник тренінгового центру кримінальної розвідки Литовської Республіки  Робертас Шимулявічус розповів, що на базі центра оперативники країни на постійній основі проходять обов’язкову підготовку. Відтак навчання щорічно проходять всі працівники кримінальної поліції країни.

«Тут відбувається відбір поліцейських за когнітивними, функціональними можливостями. Визначаємо, хто із них більше аналітик, хто сильніший у слідчій роботі, дізнаємося їхні психологічні аспекти. Таким чином добре видно динаміку навчання, є конкретний та простий порядок дій, як організувати якісну роботу оперативного підрозділу. Відпрацьовуємо тактичні симуляції, роботу в місті. Тренери – офіцери центрального апарату. Тобто практики навчають практиків», – повідомив Робертас Шимулявічус.

В’ячеслав Аброськін зауважив, що досвід роботи такого центру є цікавим для поліції України.

«Керівництво Нацполіції підтримує ідею створення такого центру й для українських оперативників. Не дивлячись на те, що ми маємо різні підходи, наприклад, до розкриття злочинів, нам цікаво дізнатися, як ви узагальнили міжнародні практики багатьох країн світу», – повідомив перший заступник Голови Нацполіції.

Учасники зустрічі досягли домовленостей щодо обміну досвідом між литовськими та  українськими поліцейськими щодо створення такого центру. Відтак заплановано візит представників Нацполіції до цього центру. Під час візиту правоохоронці двох країн підготовлять спеціальну навчальну програму для українських оперативників з урахуванням особливостей роботи в нашій країні. А також сторони розроблять спільну концепцію такої бази підготовки в Україні. 

Окрім того, в ході зустрічі учасники обговорили створення в Україні міжнародної платформи для представників поліції, які займаються боротьбою з організованою злочинністю.

Зокрема, радник з питань кримінальних розслідувань Консультативної місії Європейського Союзу в Україні Пауліус Клікунас зазначив, що під час такого заходу поліцейські кількох країн зможуть познайомитися напряму та обговорити можливість подальшої співпраці.

«З мого особистого досвіду: міжнародні операції найкраще спрацьовували тоді, коли поліцейські знали одне одного. Така спільна міжнародна платформа допоможе показати проблематику, яка існує в боротьбі з оргзлочинністю, та водночас познайомити міжнародну спільноту з українським новоствореним Департаментом стратегічних розслідувань», – зауважив Пауліус Клікунас.

В’ячеслав Аброськін наголосив, що Національна поліція України на постійній основі взаємодіє з багатьма країнами Європейського Союзу, зокрема, з Німеччиною, Австрією, Чехією, Польщею. Водночас він зазначив, що така платформа допоможе посилити це співробітництво та взаємодію з іншими державами.

«Особливо це стосується напрямку боротьби з так званими «злодіями в законі». Ми повністю підтримуємо створення такої платформи на базі нашої країни. І незабаром створимо ініціативну групу з підготовки впровадження цієї платформи», – наголосив перший заступник глави відомства.

Департамент комунікації 
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux