Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Впровадження «Custody Records» вивело систему забезпечення прав затриманих у державі на новий рівень - Руслан Горяченко
Опубліковано 21 квітня 2020 року о 10:36

Система «Custody Records» ефективно впроваджена у чотирьох ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ), а її електронна частина у вигляді інформаційної підсистеми вже використовується в усіх ІТТ України. Про це повідомив начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко.

За словами начальника Управління дотримання прав людини, «Custody Records» є системою, в якій поєднано п’ять елементів: робота інспекторів з прав людини, електронна база, належні умови тримання, нормативно врегульовані процедури, ефективний зовнішній контроль.  Ця система впроваджується Нацполіцією за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», ВБО «Українська Фундація Правової Допомоги» та ГО «Експертний Центр з Прав Людини» для того, аби захистити права та безпеку як затриманих, так і поліцейських. 

«Така система вже повністю впроваджена та ефективно працює у чотирьох містах нашої держави: у Сарнах, Кропивницькому, Херсоні та Дніпрі. Наразі триває підготовка до її повноцінного запуску ще у трьох регіонах – Харківській, Луганській та Львівській областях», - повідомив Руслан Горяченко.

За його словами, впровадження «Custody records» націлене як на мінімізацію можливих випадків незаконного поводження із затриманими, забезпечення контролю за дотриманням їхніх прав і свобод, так і на захист персоналу ІТТ від неправдивих обвинувачень щодо неправомірного поводження із затриманими.

Незважаючи на те, що повністю «Custody records» запущена в чотирьох містах, електронна база, яка є основою системи, використовується в кожному ізоляторі тимчасового тримання в країні.

«Щодня ми, знаходячись у Києві, бачимо всю необхідну інформацію щодо діяльності будь-якого ІТТ, наприклад, Запоріжжя. Починаючи від особистих даних про кожну затриману особу, причини поміщення в  ІТТ, і завершуючи інформацією про її переміщення та стан здоров’я. Система нагадує працівникам ІТТ про час, через який у затриманого закінчується строк тримання, та, навіть коли в нього запланований прийом ліків. Електронна система у порівнянні зі старими паперовими журналами значно пришвидшує та спрощує роботу», - розповів керівник підрозділу дотримання прав людини.

Він додав, що завдяки інформаційній підсистемі «Custody records» прискорився процес прийому доставлених осіб, що вплинуло на зменшення часу їхнього тримання в боксах спецавтотранспорту.

Також, за словами Руслана Горяченка, за невеликий період користування системи «Custody records» вже було кілька випадків, коли вдалося спростувати безпідставні звинувачення на адресу працівників поліції щодо порушень прав особи під час її перебування в ізоляторі. 

«Було таке, що прийшла скарга затриманого на те, що його побили під час допиту. Розпочалася перевірка і, звісно, аналіз з камер відеоспостереження. На відео чітко видно: поліцейські  працювали за столом, затриманий сидів навпроти. І раптом затриманий підстрибнув та напав на поліцейського. Їм довелося застосувати фізичну силу, але не били, застосували кайданки. Питання було знято», - розповів Руслан Горяченко, додавши, що вже були випадки й коли виявлялися порушення з боку персоналу ІТТ. 

Він наголосив, що система Custody Records дозволяє отримати у будь-який момент доступ до будь-яких даних про реальний стан справ у кожному ізоляторі, а відтак – оперативно оцінювати потреби ІТТ, планувати ресурси та здійснювати контроль за дотримання прав затриманих осіб у режимі онлайн.

Нагадаємо, у Дніпрі відкрився перший в Україні тренінговий центр з підготовки інспекторів з дотримання прав людини.

Також систему забезпечення прав людини «Custody Records» презентували на Луганщині.

Управління комунікації

Національної поліції України 
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux