Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Попри запеклі бої, облогу і бомбардування, ми вистояли – керівник Охтирського відділу поліції Руслан Кладько
Опубліковано 10 травня 2023 року о 16:00

Полковник поліції Руслан Кладько разом із підлеглими з перших днів повномасштабного вторгнення став на захист рідного міста. Охтирка мала для військового командування рф стратегічне значення, за неї понад місяць точилися найзапекліші бої. Поліцейські разом із військовими виконували бойові завдання, а також під постійними обстрілами евакуйовували людей до більш безпечних місць та документували кожний воєнний злочин окупантів. За героїзм та оборону рідного міста Руслан Володимирович нагороджений орденом «За мужність».

В перший же день повномасштабного вторгнення за Охтирку розпочалися важкі бої. 24 лютого по обіді двом ворожим колонам техніки навіть вдалося зайти в місто.

«Було складно, ніхто не чекав, що бої будуть йти так близько Я відразу зв’язався з командиром гарнізону, який відповідав за оборону міста, – це полковник Денис Дикий, нині Герой України, і поступив у його розпорядження разом з особовим складом. Ми спільно з військовими розпочали виконувати бойові завдання»,– розповідає Руслан Кладько.

Захоплення Охтирки було дуже важливим для російського командування. У разі взяття населеного пункту для армії окупантів відкривався шлях на Полтаву і Миргород, через Гадяч на Київ та на південь у бік Харкова. Після численних невдалих спроб зайти в місто, окупанти почали цілодобово гатити по населеному пункту з "Градів", скидали з літаків вакуумні бомби. В результатів ворожих обстрілів зникали цілі квартали.

Охтирка опинилася в оточенні. Задля порятунку людей Руслан Кладько особисто організовував супроводження колони для евакуації мирних мешканців у безпечні місця. А також під постійними обстрілами доправляв продукти та ліки жителям прикордонних населених пунктів.

Попри активні бойові дії поліцейські виїжджали та документували кожен воєнний злочин окупантів. Допомагали рятувати з-під завалів людей.

Поліцейські на чолі зі своїм керівником затримували диверсантів, які намагалися проникнути в місто. Вступали в бій з окупантами та брали в полон російських армійців. Зокрема поліцейські полонили окупанта, який застрелив з автомата пенсіонера в селі Чупахівка. Наразі суд уже виніс вирок відносно воєнного злочинця, визнавши його винним у порушенні законів та звичаїв війни.

«У противагу звірствам ворога, ми до військовополонених ставилися відповідно до положень міжнародного права. Але це не означає, що ми пробачили цим нелюдам вбивства мирних людей, жінок, дітей. Інфраструктуру можна відновити, все можна відбудувати, а от життя людям назад не повернеш, і матерям синів також ніхто не поверне».

За героїзм та оборону рідного міста Президент України Володимир Зеленський нагородив начальника Охтирського районного відділу поліції Руслана Кладька орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«Рік тому ми показали всьому світу, що Охтирка – це місто нескорених. Попри запеклі бої, облогу і бомбардуванн, ми вистояли, дали відсіч ворогу, бо всі об’єдналися. Хоробрий і єдиний народ обов’язково переможе».


Відділ комунікації поліції Сумської області

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux