Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейський з Тернопільщини Михайло Гудзь загинув на Луганщині, захищаючи Україну
Опубліковано 01 вересня 2022 року о 11:03

27 квітня 2022 року інспектор-снайпер взводу №2 роти патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» ГУНП в Тернопільській області, старший лейтенант поліції ніс службу на одній із бойових позицій, коли почався ворожий артилерійський обстріл. Внаслідок потрапляння снаряда правоохоронець та ще двоє його побратимів отримали поранення, несумісні з життям.

Михайло Гудзь народився 19 травня 1978 року у місті Косів Івано-Франківської області. Невдовзі сім’я переїхала на Тернопільщину у село Буглів Лановецького району, звідки родом був батько. Після закінчення школи хлопець півтора року проходив службу в Національній гвардії України на посаді навідника. Повернувшись з армії, Михайло у 1999 році одружився і переїхав з сім’єю у село Петриків Тернопільського району. Його щастю не було меж, коли у 2000 році народився син Олег, а у 2006 році – син Ростислав. 

У 2014 році після початку бойових дій на Сході України Михайло, отримавши повістку, ні хвилини не вагався та став на захист своєї Батьківщини. Пройшов найбільш гарячі точки. Прослуживши рік, чоловік був демобілізований та попри це не міг залишатися осторонь подій на сході та прийняв рішення приєднатися до лав правоохоронців. У серпні 2015 року Михайло розпочав службу на посаді поліцейського взводу №1 батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Тернопіль» Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. 

Тривалі відрядження на Сході чергувалися несенням служби з охорони громадського порядку в рідному Тернополі. Вдома на чоловіка завжди з нетерпінням чекала сім’я. Дружина Ліна намагалася у всьому підтримувати коханого, а хлопці завжди гордилися  своїм батьком.

«Я завжди приймала вибір свого чоловіка. Коли він вирішив піти служити в батальйон, то сказав коротко: це моє і мені це подобається. Я підтримала його рішення», - розповідає дружина бійця.  

У вільний від роботи час Михайло намагався максимально приділяти увагу родині: грав з хлопцями футбол, допомагав дружині по господарству. Дім був для нього місцем сили. «Лінуся» - саме так ніжно він завжди звертався до своєї дружини та жартував з нею, що вона має вдома трьох козаків. Чоловік постійно повторював, що щасливий, бо мав все про що мріяв: кохану дружину, синів, свій будинок та свій маленький сад.

Михайло мало розповідав рідним про своє перебування на сході України, не хотів, аби вони хвилювалися. Завжди був позитивно налаштований і казав: «Ми переможемо!». Дружина Ліна пригадує, що за роки тривалих поїздок чоловіка, у неї виробилася звичка всюди носити з собою телефон, щоб не пропустити дзвінок від коханого.   
Бути як тато і носити погони – таке рішення у 19-ть прийняв старший син Михайла Олег. Після закінчення коледжу хлопець став поліцейським конвойної служби. Пропрацювавши рік, у лютому 2021 року Олег перейшов до підрозділу, де служив його батько – роту поліції «Тернопіль». 

«Тато завжди був прикладом для мене. Коли він був в армії, я побачив, який він мужній, і хотів бути схожим на нього, мабуть, через це і пішов в поліцію», - зазначає хлопець. 


Олег розповідає, що тато ніколи не опікувався ним на роботі, вони завжди були нарівні в строю. Коли ж була потреба – допомагав та підтримував. Завжди наголошував хлопцю на дотриманні заходів особистої безпеки. У листопаді 2021-го року Михайло із сином вперше разом у складі зведеного загону поїхали в зону Операції об’єднаних сил. 

24 лютого 2022 року, коли росія відкрито розпочала повномасштабну війну проти України, обоє чоловіків несли службу у Тернополі. Наприкінці березня разом вирушили на схід, аби змінити своїх колег. Ця поїздка стала останньою для Михайла – 27 квітня він загинув.  
«Це відрядження було не таким як раніше. Обстріли не вщухали, все змінювалося дуже швидко: завдання, позиції, місця дислокації. Росіяни накривали з усього озброєння, яке тільки в них було… Ми сумлінно продовжували виконувати свої обов’язки», - розповідає син Олег. 


Життя сім’ї розділилося на «до» та «після» після звістки про смерть Михайла. Дружина Ліна пригадує, що того дня вона була на городі, коли приїхали колеги її чоловіка і сповістили про його загибель. До останнього відмовлялася вірити, кинулася телефонувати йому, проте у слухавці була лише німа тиша.

«З кожним днем стає все важче усвідомлювати, що більше немає мого Михайлика. Не прийде, не зателефонує, не напише, не пригорне до себе, не підтримає, коли важко…», - говорить жінка.
Завжди спокійний і врівноважений, щоб не коїлося навколо, – таким Михайла пригадують колеги та товариші по службі. Він вмів залагоджувати конфлікти та знаходити вихід зі складних ситуацій.

«Я знав Михайла з 2015 року, він прийшов до нас зі Збройних Сил. Я гордився таким підлеглим, він до останнього подиху гідно виконував свій службовий обов’язок», -  згадує командир роти «Тернопіль» Віталій Цап. 
Віддати шану і провести в останню путь бійця прийшли тисячі людей.  
«Вісім років батальйон ніс службу на сході України. Охороняли громадський порядок, виконували роботу, яка була передбачена функціональними обов’язками. Коли почалася війна вся рота «Тернопіль» до одного поїхала на схід, жоден боєць не відмовився виконувати свій обов’язок та захищати Батьківщину. За це їм велика шана!», - сказав під час прощальної церемонії начальник ГУНП в Тернопільській області Олександр Богомол. 

Біль важкої втрати навіки залишиться для  родини бійця, його товаришів та  побратимів. Герої не вмирають, а назавжди вписують свої імена в історію України в боротьбі за її незалежність та перемогу.

Відділ комунікації поліції

Тернопільської області
 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux