Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейська спецоперація на Волині: до затримання групи озброєних розбійників залучили понад 2000 правоохоронців області
Опубліковано 18 червня 2021 року о 17:49

Невідомі зі стріляниною скоїли розбійний напад на чоловіка і відібрали велику суму грошей, а також замінували кілька об’єктів у Луцьку – такою була легенда навчань, які проводилися на території Волинської області. Представники всіх задіяних до спецоперації служб продемонстрували злагодженість дій, а відтак оперативно затримали умовних злочинців.

Навчання відбувалися протягом двох днів у максимально наближених до реальних умовах. Поліцейські відпрацювали алгоритми спільних дій під час проведення спеціальних поліцейських операцій «Сирена» та «Грім».

«Такі навчання проводяться для відпрацювання злагодженості всіх підрозділів, які знаходяться під керівництвом начальника обласної поліції для того, щоби у будь-якій життєвій ситуації підрозділи змогли адекватно відреагувати на скоєння злочину», - розповів керівник навчань, заступник начальника Департаменту «КОРД» Національної поліції України Іван Худоба.

За легендою, чоловік ішов з великою сумою грошей для покупки автомобіля, коли на нього скоїли озброєний розбійний напад. Потерпілого поранили з вогнепальної зброї, забрали гроші та втекли з місця скоєння злочину на автомобілі. При цьому на місці події залишили мобільний телефон, гранату та флешку, на якій, як з’ясувалося після її вилучення з місця події, був зашифрований файл із повідомленням про замінування кількох об’єктів у місті Луцьку.

Як тільки на лінію 102 надійшло повідомлення про вчинення правопорушення, на місце виїхали представники патрульної поліції, кінологічної служби, слідчого управління, карного розшуку та вибухотехніки.

«Умовні злочинці діяли наближено до реальної обстановки. Зникали з місця пригоди, уникали зустрічі з поліцією, намагалися  уникнути відповідальності – все наближено до реальних подій. Вони використовували реальні автомобілі, імітаційну зброю, імітаційну вибухівку. Поліцейські також діяли в цій обстановці відповідно до типових планів та з урахуванням  конкретних обставин на місці пригоди і під час затримання злочинців», - повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко.

Для встановлення місцезнаходження правопорушників в області розпочали спеціальну поліцейську операцію «Сирена», а на завершальній стадії для їх затримання – спецоперацію «Грім». Також була організована робота ситуаційного центру.

Кожний задіяний до спецоперації поліцейський відпрацьовував своє завдання. І шляхом злагоджених дій всіх підрозділів було виявлено маршрут руху умовних злочинців і точку, в якій вони знаходяться. Після цього провели завершальну фазу спецоперації для їх затримання.

За словами Юрія Крошка, найважче було встановити місцезнаходження злочинців, адже вони постійно в русі, вони знають, що їх розшукують, а відтак намагаються уникнути зустрічі з патрульними нарядами і пошуковими групами, змінюють зовнішність, зовнішній вигляд автомобіля, номерні знаки тощо:

«Саме тому тут була необхідна колективна робота всіх служб і підрозділів поліції області. До проведення таких спецоперацій задіюється майже весь особовий склад поліції області. Частина, відповідно до напрямку служби, залучається за потреби: вибухотехніки – у разі необхідності знешкоджують підозрілий або небезпечний предмет. Спецпідрозділ КОРД залучається вже в так званій гарячій стадії проведення операції, коли потрібно звільнити людей або затримати озброєних злочинців. Одночасно близько тисячі людей працює в такому плані. Взагалі до спецоперації було задіяно більше двох тисяч поліцейських».

За словами заступника начальника Департаменту «КОРД» Нацполіції, після закінчення навчань завжди проводиться підбиття підсумків, аби проаналізувати всі недоліки та плюси роботи кожної служби:

«Кожна фаза операції - нелегка, в кожну фазу потрібно вкладати багато зусиль для того, щоби виявити злочинців, щоби достатньо коректно зібрати доказову базу, яка знаходиться на місці скоєння злочину, гарно опитати потерпілого, щоби була повна картинка того, що відбулося. А в заключній фазі, коли потрібно провести силове затримання злочинців, треба діяти так, щоби не було постраждалих серед цивільного населення та особового складу поліції. Тож такі практичні навчання проводяться постійно, щоб особовий склад був у тонусі, щоб могли адекватно реагувати на всі позаштатні випадки, які трапляються».

Загалом Іван Худоба оцінив роботу поліції області на тверду четвірку, адже взаємодія між усіма службами була добре налагоджена, та додав, що такі навчання відбудуться у всіх регіонах держави.

Управління комунікації
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux