Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейські з різних підрозділів вдосконалили знання і навички з домедичної допомоги
Опубліковано 02 квітня 2024 року о 16:30

Вже вдруге інструктори-волонтери з Нідерландів спільно із громадською організацією «ТАКМЕДБАТ» провели для правоохоронців дводенний тренінг з тактичної медицини. Вони навчали бійців кваліфіковано надавати домедичну допомогу пораненим із різними травмами.

Специфіка цього навчання – це можливість на практиці відпрацювати алгоритм надання допомоги М.А.R.C.H. у ситуаціях, наближених до реальних. За словами нідерландського координатора курсів із тактичної медицини Леннарта Бонгарца, головна мета цього курсу - навчити поліцейських надавати допомогу при травмах, які можуть загрожувати життю.

«По-перше, дуже важливо розуміти чи немає у пораненого критичної кровотечі. Якщо є, то якнайшвидше і найефективніше її зупинити. Ми перевіряємо дихальні шляхи, чи вони не заблоковані, перевіряємо дихальну функцію, чи нема поранення в грудну клітину або легені. Потім переходимо до кровообігу і попереджаємо або надаємо допомогу у разі переохолодження», - ділиться Леннарт Бонгарц.

За кожним рухом і прийняттям рішень учасників тренінгу уважно стежить інструктор із тактичної медицини громадської організації «ТАКМЕДБАТ» Аля. Вона каже, бійці мають відпрацювати все за алгоритмом дій якісно, аби не наражати підрозділ на небезпеку і надати допомогу пораненому.

«Ми допомагаємо команді інструкторів із Нідерландів втілювати їхню програму з медицини в життя та навчати підрозділи Нацполіції. Командири мають погодити розподіл ролей – хто буде прикривати, виносити поранених і хто надаватиме допомогу, бо тактика - це дуже важливо», - розповідає інструктор на псевдо Аля.

Заняття інструктори проводили у два етапи. Під час теоретичного курсу поліцейські відпрацьовували різні маніпуляції: повторювали навички із накладання турнікетів, бандажів, перев’язування, тампонування поранення. А вже потім отримані знання відпрацьовували на практиці.

За сценарієм учасники повинні зробити огляд «пораненого», зупинити масивну кровотечу та винести на ношах з фази «під вогнем». Після цього винести його у зелену зону, де можна надати більш кваліфіковану допомогу і ще раз провести огляд на наявність поранень.

Відчути критичну ситуацію учасникам курсів допомагали актори. Вони поводили себе, як справжні «поранені» кричали від болю, за допомогою гриму імітували на тілі кров та рани.

Ідея навчати тактичній медицині українських поліцейських Леннарту прийшла ще на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Він тоді як волонтер привозив медичні засоби допомоги.

«Зрозумів, що є велика потреба у навчаннях із тактичної медицини, аби люди краще зрозуміли і навчилися використовувати ці знання. Саме тому вирішив організувати і розробити цей тренінг. Це вже вчетверте я викладаю цей тренінг в Україні. Ще пʼять разів проводив у Нідерландах для цивільних волонтерів, які збиралися приїхати в Україну для надання допомоги, та вдруге для поліцейських», - розповідає нідерландський інструктор.

Поліцейський Владислав розповів, що не вперше бере участь у таких навчаннях. Зізнається, дуже важливо, що отримані знання можна відпрацювати на практиці.

«Коли ти бачиш поранену людину, ти пригадуєш, як це робив. За сценарієм у нас була поранена жінка з критичною кровотечею у паховій зоні і сильними опіками. Ми надали їй кваліфіковану медичну допомогу і врятували цим життя», - на емоціях розповідає поліцейський.

Неточності, які допускали учасники тренінгу під час практичних навчань, Леннарт не називає помилками. Каже, що це моменти, над якими треба ще попрацювати.

«Звісно, помилки робить кожна людина, власне, кожен навчається через помилки. Мені сподобалося, як учасники впоралися з поставленими ситуативними завданнями. Коли бачиш не марний результат своєї роботи, це дуже мотивує. Тож наша команда і надалі планує продовжувати проводити такі заняття для правоохоронців», - говорить інструктор.


 

Департамент комунікації 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux