Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліцейські представили результати розслідування воєнних злочинів в Україні на щорічному засіданні експертів в Гаазі
Опубліковано 11 березня 2024 року о 09:30

До заходу долучилися представники понад 30 країн — слідчі підрозділів країн Європи, США та Канади, що спеціалізуються на розслідуваннях злочинів проти людяності, геноциду та воєнних злочинів, а також представники Євроюсту та міжнародних неурядових організацій.

Зустріч відбулася у Штаб-квартирі Європолу в Гаазі (Нідерланди). Національну поліцію України представляли перший заступник Голови — начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе та керівник управління документування воєнних злочинів Головного слідчого управління Олександр Шаповалов.

Представники української делегації поділилися з іноземними колегами унікальними як для поліцейських навичками у розслідуванні воєнних злочинів під час активної фази війни з використанням усіх новітніх можливостей та технологій.

Так, з метою ідентифікації осіб, які вчиняють воєнні злочини в Україні, Національною поліцією здійснюється:

— розпізнавання злочинців за допомогою систем, які включають в себе мережу з понад 30 мільярдів зображень облич, отриманих з відкритих джерел в мережі інтернет;

— верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах, в тому числі — за допомогою інструментів пошуку аккаунтів соцмереж по фото Clearview та інструменту ідентифікації в соцмережах Artellence;

— використання можливостей супутникового зв’язку та аналізу відео-фото матеріалів, отриманих з вилучених мобільних терміналів, камер відеоспостережень, камер відеоспостережень системи «Безпечне місто» тощо;

— проведення OSINT досліджень (фото-відео матеріали, отримані в глобальній мережі);

— використання міжвідомчої бази даних «Воєнний злочин», що містить відомості про 550 000 воєнних злочинців, факти скоєння воєнних злочинів та докази, виявлені під час військової агресії рф.

«Підсистему «Воєнний злочин» створили фахівці Національної поліції України. Ми надали доступ до її даних всім Силам безпеки та оборони країни. Це безпрецедентний випадок: всі силові відомства країни об’єднались не тільки для знищення ворога на полі бою, а й для здійснення над ними правосуддя в національних й міжнародних судах. Ми також обмінюємось даними про воєнних злочинців з Європолом, Євроюстом та іншими міжнародними партнерами, які допомагають нам у розслідувані цих злочинів», — розповів начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Значних результатів вдалось досягнути завдяки технічному оснащенню та профільному навчанню криміналістів у США, Японії, Німеччині, Нідерландах та інших провідних країнах світу. Завдяки допомозі міжнародних партнерів на сьогоднішній день спеціалісти-криміналісти:

— залучені як оператори сучасних БПЛА, що є одним з пріоритетних напрямків фіксації зруйнованих внаслідок російських ракетних атак житлових будинків та об’єктів критичної інфраструктури;

— створюють детальні 3-D моделі об’єктів й обставин внаслідок скоєних рф воєнних злочинів за допомогою сучасного сканера Z+F Imager 5016. Прилад дозволяє зробити це не тільки швидко, але й на відстані від зони потенційної небезпеки, адже нерідко росіяни свідомо обстрілюють місця скоєння злочинів повторно, коли поліцейські та медики прибувають туди для порятунку людей;

— встановлюють ДНК-профіль людини за півтори години за допомогою мобільних приладів «ANDE RAPID DNA 6C», нерідко — із стовідсотковою ефективністю. Всього поліцейські мають 32 таких прилади: по одному в кожній області країни, а в прифронтових — по декілька.

«Досягнення результатів в розслідуваннях не стало б можливим без щоденної кропіткої праці. Розслідування воєнних злочинів — це сотні тисяч оглядів місць подій, обшуків, слідчих експериментів, допитів та інших слідчих дій. У сукупності з використанням передових технологій це вже дало понад 2,4 тис. складених підозр, половина з яких вже скерована до суду. Найголовніше тут те, що для засудження російських військових в національних судах ми збираємо докази та фіксуємо воєнні злочини за міжнародними стандартами, а значить — обов’язково використаємо це в міжнародних інстанціях для притягнення найвищого керівництва рф до кримінальної відповідальності та виплати репарацій нашій країні», — наголосив Максим Цуцкірідзе.

За матеріалами Головного слідчого управління 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux