Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Під час розвідоперації в окупованій Горлівці потрапив у полон до бойовиків, – розшуковець з Донеччини Олексій Мирошниченко
Опубліковано 17 жовтня 2018 року о 11:11

З початком російської агресії оперативник перетворився на бійця. Звільняв захоплені терористами  адміністративні будівлі в Донецьку, збирав розвіддані у Горлівці, брав участь у бойових діях в Дебальцевому,  де до останнього тримав оборону відділу міліції і рятував поранених. Має державні відзнаки за мужність. Все це - про підполковника поліції Олексія Мирошниченка, заступника начальника відділу управління стратегічних розслідувань в Донецькій області.

Поліцейський не вагався з вибором професії, адже перед очима були приклади чоловіків, якими пишався з дитинства. Дід працював слідчим в Макіївському міськуправлінні міліції, а батько там же начальником карного розшуку.

Після закінчення у 2003 році Донецького інституту внутрішніх справ, Олексій Мірошниченко пішов працювати у підрозділ боротьби з наркозлочинністю, а в 2009 був призначений на посаду начальника відділу Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків.

Переломним моментом у службі стали події квітня 2014 року, коли по регіону прокотилися зрежисовані кураторами країни-агресора мітинги і захоплення адмінбудівель членами незаконних військових формувань.

«Життя поділилось на «до» та «після». Перейти на бік проросійськи налаштованих осіб  мені ніхто не пропонував. Всі знали про мою активну проукраїнську позицію», - розповідає Олексій.

Саме тому правоохоронцю було довірено важливу місію – здобути інформацію для військової розвідки в окупованій Горлівці.

Поїхав  туди разом з колегами під легендою проведення обшуку та затримання наркозбувача, однак потрапили у полон. На щастя, ненадовго -  легенда видалась для противника переконливою.

«У травні 2014 року в Донецьку, коли сепаратисти вже зайняли будівлю Донецької обладміністрації, надійшла інформація, що бойовики захоплюють приміщення одного із банків. Разом зі співробітниками УБНОН ми блокували загарбників. Протягом 15 хвилин до нас надійшла підтримка - батальйон внутрішніх військ, частина 3037 на чолі з комбатом Денисом Бартеньєвим. В ході операції будівля була нами звільнена», - згадує Олексій Мирошниченко.

За це пізніше міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим оперативника було нагороджено іменним пістолетом.

В липні 2014 гарнізон поліції Донецька був передислокований до Маріуполя.  А через рік Олексія Мирошниченка було направлено у Слов’янськ. Там оперативник карного розшуку  у складі спеціальної групи виявляв осіб, пов'язаних з незаконними збройними формуваннями.


З метою протидії тероризму  розшуковець разом з колегами періодично виїжджав у відрядження до прифронтового Дебальцевого. Однак останнє у лютому 2015 року стало найважчим випробуванням.

Місто, контрольоване на той час Україною, було взяте в оточення військами противника.  Загін поліції разом зі всіма жителями виявився у западні.

Під постійними атаками бойовиків правоохоронці продовжували нести службу, надавали допомогу мешканцям, крім того, виконували бойові завдання. Почалися проблеми з продуктами, світлом, водою, зв'язком.

Ситуація ставала гіршою. 10 лютого загинув, потрапивши в засідку, начальник місцевої міліції Євген Юханов. Правоохоронці в той час об’єднались з бійцями ЗСУ.

«В ніч на 18 лютого ми разом з іншими бійцями стримували натиск бойовиків, поки війська згорталися. Виходили з міста колоною автомобілів і техніки, не один раз потрапили у засідку та під прицільний вогонь. До українського пункту призначення під обстрілами довелось пробиратися пішки», - розповідає Олексій Мирошниченко.

За мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України під час захисту Дебальцевого Указом Президента України поліцейського нагороджено орденом «За мужність» ІІІ-го ступеня.

Олексій Мірошниченко зазначив, що з того часу карний розшук змінився, став підрозділом бійців. Крім того, покращилась і технічна база поліції. Тепер завдяки розробленим спеціальним програмам є доступ до великої кількості інформації, яка допомагає в оперативно-розшуковій діяльності.

А  на питання, в чому поліцейський черпає натхнення для роботи він відповів так:

«Зіткнувшись зі злочином, одразу розумієш, що наступною жертвою може стати близька тобі людина. Це мотивує зробити свою роботу якнайкраще», - зізнається оперативник.

Вдома на Олексія завжди чекають кохана дружина та маленька донечка.

 

Відділ комунікації поліції

Донецькій області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux