Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Основне завдання - не контроль, а взаємодія між поліцією та учасниками масових заходів – Сергій Князєв
Опубліковано 21 березня 2018 року о 09:57

Поліцейські Швеції та Данії розпочали для українських поліцейських тренінги із забезпечення громадського порядку. Перший тритижневий етап підготовки розпочався для 70 українських командирів різних рівнів. Крім того, упродовж 2018 року до подібних навчань планується залучити ще понад 350 поліцейських. Навчання проводяться за сприяння Місії ЄС. Перші тренування проінспектував глава Нацполіції Сергій Князєв.

Іноземні колеги розпочали тренінги для українських поліцейських із забезпечення громадського порядку під час масових заходів при різній кількості людей, різного рівня безпеки та загроз.

«В першу чергу потрібно навчитися комунікації з людьми. У нас теж були мирні зібрання за участі великої кількості людей. І наші поліцейські прийшли до висновків, що потрібно змінювати підхід із забезпечення публічної безпеки», – сказав керівник курсу особливої тактики дій поліції Швеції Йохан Стергіус.

Він зазначив, що досвід із охорони громадського порядку шведські поліцейські перейняли у данських колег та адаптували до реалій своє держави. 

Голова Нацполіції  Сергій Князєв  наголосив, що бойовий підрозділ має свою систему навчання.

«На жаль, всі наші спеціальні підрозділи навчали згідно з радянськими стандартами. Про взаємодію між поліцейськими і мітингувальниками взагалі не йшлося. Одні мітингували,  інші – слідкували, аби мітингувальники не порушували порядок», – підкреслив Сергій Князєв.

Він додав, що саме спеціальні підрозділи поліції із забезпечення охорони громадського порядку наразі зазнають суттєвих змін. Йдеться про підготовку їх працівників заново, вже з іншими ідеями та мотиваторами.

За словами очільника відомства, перепідготовку та навчання українських поліцейських здійснюють іноземні  колеги із держав з найбільш розвиненою демократією, де поліцейські мають безапеляційну  підтримку суспільства.

Командир курсу данської поліції Ральф Хукеда наголосив, що тренінги дадуть можливість українським поліцейським навчитися реагувати та діяти швидко. Зокрема, данськими колегами активно використовується тактика захисту поліцейських із залученням транспортних засобів, які використовують як щит. Крім того, зазначена тактика знижує ризик травмування чи поранення під час масових заходів самих громадян.

«Ця система була винайдена для того, аби піклуватися як про безпеку поліцейських, так і про безпеку самих демонстрантів», – підкреслив Ральф Хукеда.

У свою чергу Глава КМЕС в Україні Кястутіс Ланчінскас наголосив, що в Україні політичне життя дуже активне.

«І наша місія полягає в тому, аби спільно зі шведської колегами навчити українських поліцейських новій практиці, новим технологіям. Поліцейські є членами громади і вони працюють для охорони суспільства. Відтак використання сили – це крайній метод наведення порядку, тож потрібно вжити всіх можливих способів до деескалації ситуації», – сказав Глава КМЕС в Україні.

Він додав, що адекватна сила з боку поліції застосовується лише тоді, коли всі засоби вичерпані або ситуація виходить з-під контролю.

Кястутіс  Ланчінскас повідомив, що наразі курс підготовки проходять 70 поліцейських, які охороняють публічний порядок. Всього в цьому проекті будуть брати участь близько 400 поліцейських, яких навчать цій методиці. Основний акцент цих тренінгів – не контроль масових заходів, а допомога і взаємодія між поліцією і тими, хто організовує такий захід.

Сергій Князєв підкреслив, що сучасна українська поліція має відійти від пострадянських форм та методів роботи.

«Основне завдання поліцейських - не контроль масових заходів, а допомога, взаємодія між поліцією, учасниками і тими, хто організовує такий захід», – наголосив очільник Нацполіції.

Департамент комунікації

Національної поліції

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux