Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Оперативники Нацполіції затримали групу викрадачів автомобілів «преміум-класу»
Опубліковано 27 березня 2020 року о 15:00

Зловмисники діяли у складі стійкої злочинної групи та «спеціалізувалися» на викраденні автомобілів  «Mazda», «Toyota», «Range Rover», «Kia». Наразі встановлена їхня причетність до скоєння п’яти викрадень автівок загальною вартістю у понад 6,5 мільйонів гривень. Лідера ОЗГ поліцейські неодноразово затримували за аналогічні злочини, однак суд відпускав його під заставу. Цього разу суд знову обрав затриманому запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення мільйона гривень застави.

Працівники Департаменту карного розшуку Національної поліції України спільно з оперативниками Святошинського управління поліції Києва, працівниками Головного слідчого управління Нацполіції, під процесуальним керівництвом прокуратури Офісу Генерального прокурора України, із залученням бійців КОРДу та поліцейських підрозділів особливого призначення задокументували та припинили діяльність злочинної групи викрадачів автомобілів «преміум-класу».

Зловмисники діяли у період із восени 2019 року до зими 2020 року на території Києва та Київської області. Організатором і співорганізатором цієї злочинної групи стали два мешканці Києва. Чоловіки раніше вже притягувалися до кримінальної відповідальності за скоєння аналогічних злочинів. Окрім того, наразі обидва є обвинувачуваними у кількох судових процесах. 

Вони побудували у  злочинній групі чітку ієрархію та розподілили ролі кожного учасника. Використовуючи найсучасніші технології та діючи за чітким планом, зловмисники відкривали та приводили в дію двигуни елітних автівок, підробляли або замінювали ідентифікаційні номери агрегатів, реалізовували автомобілі-«двійники». При цьому кожною з цих дій займалися окремі учасники. Зокрема, один із виконавців, конспіруючись під таксиста, проводив виключно «розвідку» та стежив за потерпілими.

Після викрадення учасники ОЗГ вимагали у власників авто кошти за їх повернення. Якщо потерпілі відмовлялися платити, зловмисники здавали авто на розборку.

Наразі фігуранти обґрунтовано підозрюються у вчиненні п’яти фактів незаконного заволодіння транспортними засобами категорії «преміум-класу». Зокрема у листопаді  2019 року підозрювані викрали автомобіль «Mazda CX5» з орієнтованою вартістю у 568 тисяч гривень. А вже у грудні скоїли одразу три угони, та ще один – у січні. Загальна вартість викрадених ними авто становить понад 6,5 мільйонів гривень.

25 березня поліцейські влаштували засідку та затримали лідера злочинної групи. Варто відзначити, що раніше чоловіка вже неодноразово затримували поліцейські. Більш того, на момент цього затримання він перебував у розшуку – раніше суд призначив йому запобіжний захід із можливістю внесення застави, чоловік вніс кошти та продовжив скоювати злочини.

Зокрема у 2015 році його затримали за викрадення автомобіля «Lexus» орієнтованою вартістю в 1 млн 161 тис. гривень. Тоді суд обрав йому запобіжний захід –  тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 98 тисяч гривень, яку підозрюваний сплатив. Ситуація повторювалася у 2016 та 2017 роках. Цього разу суд також обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі мільйона гривень. 

Наразі в ході проведення санкціонованих обшуків та слідчих дій, зокрема у приміщеннях, які підозрювані використовували для відстою, знищення, підробки, заміни номерів вузлів та агрегатів викрадених авто, виявлено та вилучено речові докази та зброю. 

Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу іншим учасникам злочинної групи. 
Кримінальне провадження розслідується за ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та  ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.  Санкції статей передбачають до 12-ти років позбавлення волі.

Управління комунікації
Національної поліції України
(за матеріалами Департаменту карного розшуку)


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux