Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Оперативник поліції Донеччини Олександр Котилевський викриває схеми торгівлі людьми та допомагає у працевлаштуванні врятованим із рабства
Опубліковано 09 лютого 2021 року о 11:52

Поліцейський разом із колегами протистоїть таким явищам, як сексуальна експлуатація, примусова праця, розповсюдження дитячої порнографії. Як «ловили» головного вербувальника міжнародного каналу торгівлі жінками та що зараз із людьми, яких більше року тому звільнили з трудового рабства, - розповідає старший оперуповноважений управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, поліції Донецької області Олександр Котилевський.

У поліції Олександр 12 років. В оперативники хлопець пішов, бо здогадувався – це цікаво, і не помилився. Спершу працював у карному розшуку, а потім перейшов на лінію протидії торгівлі людьми.

Вже шість років поліцейський розробляє комбінації, які допомагають притягувати до відповідальності сучасних «рабовласників». За словами Олександра Котилевського, серед видів торгівлі людьми на Донеччині більш розповсюдженою є сексуальна експлуатація жінок.

Викрити, не засвітившись - місія здійсненна

Першою справою молодого оперуповноваженого стало затримання групи осіб, які відправляли українок до Греції для надання інтимних послуг.

«Для двох молодиків це були легкі гроші, а ціна за них - людська свобода. Вони підшукували дівчат передусім в інтернеті, тому що там можна дізнатися багато про своїх жертв. Зловмисники підбирали дівчат із вкрай низьким матеріальним достатком, в уразливому стані. Так вони знайшли жінку, яка самотужки ростила двох маленьких дітей і жила з бабусею. Фігуранти пообіцяли їй золоті гори за незначну працю, при цьому підготували всі необхідні документи для виїзду за кордон, до Афін, та забезпечили здачу необхідних аналізів, бо грецька сторона вимагала виключно здорових дівчат. Доказів у нас було зібрано достатньо. Справу направлено до суду», - згадує правоохоронець.

Складність полягала у тому, що вербувальники були обізнані у засобах стеження, які використовує поліція, та застосували заходи конспірації.

«Проте ми передбачали таку ситуацію, тож вдалися до нестандартних підходів, які дозволили наблизитися до них, не засвітившись. При документуванні злочинців потрібно бути на декілька кроків попереду. При цьому на першому місці в нашій роботі – спілкування з людьми, а його грамотність забезпечує отримання потрібної інформації, що представляє оперативний інтерес», - каже Олександр.

Погляд оперативника

Здобувати докази проти ділків брудного бізнесу, не маючи іноді жодної інформації окрім імені, 28-річному Олександру Котилевському допомагають талант винахідника, аналітичний склад розуму та… щира посмішка, яка розташовує людей до себе.

Увесь свій досвід поліцейському довелося застосувати під час документування міжнародного каналу торгівлі людьми Україна-Туреччина, що мав розгалужену мережу вербувальників різних рівнів. Так, засекреченого вербувальника, «велику рибу», яку вистежували тривалий час, оперативнику вдалося вирізнити у натовпі з одного погляду.

«Ми вийшли на головного фігуранта в Україні. Про нього не було відомо практично нічого, окрім того, що він жив у Харкові. Інформацію збирали по крупицях. Так, дізналися, що вербувальник прибув потягом до Маріуполя, але хто саме зі всіх пасажирів, що зійшли з поїзда, - він? А час спливав. Аналізували за зовнішнім виглядом, приглядалися до деталей. Підозрюваного видав неординарний стиль одягу та взуття (білі шкарпетки, торба з черепами тощо), зачіска, манера поведінки», - розповідає Олександр.

Стоп, караван: зрив продажу українок в окупацію

У доробку поліцейського – викриття каналів торгівлі людьми з тимчасово окупованими територіями, виїзд до яких для проведення слідчо-оперативних дій наразі неможливий. Завдяки професійним діям Олександра та його колег було припинено діяльність зловмисника, який вивозив дівчат до Криму.

«Про те, що їх очікує доля секс-рабинь, чоловік замовчував, запевняючи, що робота жодним чином не пов’язана з інтимом. «Бізнесмена» затримали на блокпосту дорогою до півострова, а дівчину врятували – на цей час, на його подив, ми вже мали на руках всі докази його провини. Наразі злочинець відбуває покарання», - повідомляє капітан поліції.

Порятунок від «благодійників»

Саме Олександр Котилевський працював над резонансним затриманням угруповання, що займалося трудовою експлуатацією громадян, які проходили "так звану реабілітацію" в різних областях України. Злочинна група з шести осіб діяла під виглядом благодійної організації, а її ініціатором був громадянин Російської Федерації.

«Справу вже спрямовано до суду. А близько десяти осіб, яких визнано потерпілими в Маріуполі, працевлаштовані. Громадяни, постраждалі від торгівлі людьми, перебувають у вкрай уразливому стані, необхідна підтримка, щоб почати нове, нормальне життя. Ми боремося за свободу людини, і важливо, щоб потерпілий знову не опинився під злочинним впливом», - зазначає поліцейський.

Після звільнення людей з трудового рабства Олександр із колегами допомогли знайти їм оплачувану роботу та дах над головою.

Цифровими слідами за педофілами в інтернеті

Однією з найважливіших ліній роботи Олександра Котилевського є боротьба з розповсюдженням дитячої порнографії, що є проблемою світового масштабу, адже сучасні технології значно розширюють можливості злочинців. Маючи необхідні знання в IT-сфері, оперативник допоміг притягнути до відповідальності декількох розповсюджувачів забороненого контенту, які використовували спеціальні програми для обміну зашифрованими файлами з клієнтами по всьому світу.

«Відносно одного з фігурантів було доведено близько 70 епізодів поширення в інтернеті порнографічних матеріалів за участі дітей. Наразі чоловіка засуджено. Виявилося, що за злочином стоїть людина, яка в юному віці піддавалася цькуванню, насильству. Саме тому вкрай важлива профілактика булінгу та домашнього насилля, яку проводять наші колеги з превентивного блоку», - розповідає правоохоронець.

«Отримав нокдаун? Вставай!»

Крім роботи, Олександр Котилевський захоплюється спортом - бігом і тайським боксом.

«Не професійно, скоріше для душі, - посміхається хлопець. - Спорт допомагає перемикнути увагу, виплеснути енергію і є свого роду активним відпочинком у вільний час. Крім того, вважаю, що оперативник повинен мати достатню фізичну підготовку, яка допоможе йому в різних ситуаціях, починаючи від допомоги громадянам і закінчуючи погонею».

Спорт навчив поліцейського не здаватися ані на службі, ані в житті.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux