Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
В рамках проведення ООС з початку року поліцейські Донеччини повідомили про підозру 22 бойовикам
Опубліковано 06 лютого 2019 року о 20:00

Хтось добровільно, повіривши в пропаганду фейкової республіки, «служив» у незаконних збройних формуваннях, дехто залишився найманцем, перебуваючи у полоні терористів. Проте кожна історія схожа на іншу – розчарування та повернення на підконтрольну територію. Наразі відносно кожного екс-«днрівця» триває досудове розслідування.

Викриттяучасників незаконних збройних формувань є одним з пріоритетних напрямків роботи поліції Донеччини. Впродовж минулого року поліцейські встановили більше 300 колишніх найманців. З початку 2019 року – 22 особи. 20 колишніх учасників НЗФ затримані, ще двоє перебувають у розшуку.

Більшість бойовиків несли службу на блокпостах терористів, перевіряли пересічний транспорт та громадян. Так, у 2014 ріці на службу до бандформування заступив 18-річний мешканець Дружківки. В якості оплати хлопець отримував продуктовий набір та цигарки, а в обов’язки входили перевірка документів громадян, багажу та наявність у осіб зброї та боєприпасів. Вже за 2 тижні чоловік покинув ряди незаконних збройних формувань.

За порадою приятеля 44-річний мешканець Авдіївки вступив в армію ДНР, почувши, що там «непогано платять». Вже через кілька днів чоловік розчарувався в пропаганді «руського миру», здав зброю та покинув «військову частину». Тривалий час вів прихований спосіб життя, а в 2016 році влаштувався на роботу на одне з підприємств прифронтового міста.

48-річний мешканець тієї ж Авдіївки залишився у лавах армії бойовиків, потрапивши у полон загарбників. В обов’язки найманця входило підтримання порядку на території розташування військової частини, а також супровід та контроль над полоненими під час укріплення блокпостів.

На КПВВ Мар’їнка поліцейські спільно з контррозвідниками оперативної групи ГУ СБУ у Дніпропетровській області затримали 19-річного бойовика, який служив у «Молодій гвардії ДНР». Юнак три роки працював на бойовиків та зі зброєю у руках ніс службу на контрольно-пропускному пункті.

Відносно кожного наразі відкриті кримінальні провадження за ч.2 ст.260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» Кримінального кодексу України. Санкція статті – від 3 до 8 років позбавлення волі.

В разі добровільної згоди на співпрацю з правоохоронцями після перевірки на непричетність до тяжких злочинів учасники НЗФ увстановленому законом порядку (ч.6 ст.260 Кримінального кодексу України) звільняються від кримінальної відповідальності.

Відділ комунікації поліції
Донецькій області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux