Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Донеччині поліцейські ідентифікували у невідомому загиблому жителя Слов’янська, який 5 років тому згорів у танку «ДНР»
Опубліковано 20 березня 2019 року о 18:22

Ексгумація, тривалий пошук свідків, кілька ДНК-експертиз, бо могили виявилися переплутаними, – усе заради того, щоб мати змогла дізнатися про долю свого єдиного сина, який зник в 2014 році, та відвідати його могилу. Співробітники поліції Донеччини спільно з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста продовжують роботу з розшуку безвісно зниклих громадян під час збройного конфлікту.

Людські рештки досі знаходять на полях минулих боїв та у братських могилах, куди бойовики масово скидали як вбитих ними мирних громадян, так і своїх поплічників. І завдання поліції – встановити особу кожної людини, будь то мирний житель чи учасник незаконних збройних формувань. Допомогу у цьому надають фахівці МКЧХ, які мають відповідний досвід.

Влітку 2014 року на околиці Слов’янська у згорілому танку виявили 5 тіл. Їх доставили у Краматорськ, дактилоскопіювали за можливістю та поховали у безіменних могилах.

«На той час тривали бойові дії. Зробили усе, що могли на той час. Було проведено зовнішній огляд, експертизу провести було неможливо, місто було відрізане від всіх лабораторій, обладнання не було, електрики не було», - розповідає завідуючий Слов’янського відділення Донецької обласної СМЕ І. Буров.

За словами спеціаліста, зовнішніх ознак, за якими можна упізнати людину, не було. Робота з ідентифікації невпізнаних трупів, пов’язаних зі збройним конфліктом на Сході України, триває з 2014 року та перебуває на особливому контролі поліцейських управління карного розшуку обласного главку. Незважаючи на строки давності, оперативники не полишали пошуків та задіяли для цього сучасні технології.

В результаті було встановлено особи трьох танкістів - усі місцеві жителі віком від 28 до 52 років. Родичі ще двох, як з’ясували розшуковці, проживають в РФ.

Встановлено, що особи у танку належали до незаконних збройних формувань та підірвалися під час втечі зі Слов’янська. Поліцейські виявили місце їх поховання. Першого померлого впізнали за відбитками пальців.

«З метою упізнання решти загиблих у 2017 році було проведено ексгумацію за участі міжнародних спеціалістів, а також вилучено зразки з метою виділення ДНК-профілю чотирьох загиблих. Проведено експертизу ДНК», - розповіла співробітниця Слов’янського відділу поліції Олександра Діброва.

За результатами проведених експертиз було встановлено, що могили були переплутані - в одній виявилося тіло вже встановленого чоловіка. Натомість під табличкою з його ім’ям лежала інша людина. За сприянням прокуратури Донецької області було проведено ексгумацію п’ятого невпізнаного та повторну ДНК-експертизу.

Висновки порівняльного аналізу ДНК-профілю повідомили невтішній матері, яка 5 років жила надією знайти хоча б могилу сина. Нарешті її страждання були полегшені.

За словами жінки, її 28-річний син підпав під вплив російської пропаганди та був завербований бойовиками, наслідком чого стала його загибель.

За міжнародними стандартами з матір’ю зустрілися представники поліції, Міжнародного комітету Червоного Хреста, судмедексперти та психологи, які запропонували самотній жінці допомогу.

«Всебічна підтримка родин, які мешкають в зоні конфлікту та втратили своїх близьких, є пріоритетним напрямком нашої діяльності», - відзначила регіональний координатор МКЧХ з питань судово-медичної експертизи Марія Долорес Морсійо-Мендес.

Поліцейські супроводили матір до місця поховання сина, де лише хрест з номером 188.

«Проведена величезна робота, щоб знайти мою дитину», - зазначила пенсіонерка. У подальшому за допомогою поліції жінка зможе вирішити усі юридичні питання.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux