Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція задокументувала злочинну групу на чолі із так званим кримінальним авторитетом: підробляли документи для заволодіння землею біля популярного курорту
Опубліковано 28 липня 2023 року о 13:00

У результаті проведених слідчих дій на території Волинської та Івано-Франківської областей викрили чотирьох фігурантів: організатора злочинної схеми, неодноразово судимого волинянина, який мав певний злочинний вплив у регіоні, а також землевпорядника, державного кадастрового реєстратора та державного реєстратора Центру надання адміністративних послуг. За підробку і використання підроблених документів та шахрайські дії їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі.

Аби привласнити земельні ділянки лісового фонду в безпосередній близькості до села Поляниця та популярного туристичного комплексу, організатор злочинної схеми залучив спільників, які допомогли йому провернути аферу. 

Під час розслідування встановлено, що фігуранти використовували підроблені акти на право власності на земельні ділянки зразка 2001-2002 років, в які вносили неправдиві відомості про власників земельних ділянок та їх цільове призначення. При цьому землі, які фактично розташовані на території Поляницького лісництва Ворохтянського лісового господарства Івано-Франківської області, ніколи не виводилися з державної власності. 

На підставі пакету підроблених документів змовники розробили технічну документацію, а після цього внесли відомості про реєстрацію права власності на ділянки за учасниками злочину. Таким чином у результаті їх протиправних дій землі вибували із державної власності, а відтак, відповідно до проведеної експертизи, державі завдано 7 млн грн збитків.

Аби зібрати докази причетності фігурантів до вчинення правопорушення, на території Івано-франківської та Волинської областей проведено 10 санкціонованих обшуків за місцями проживання і в автомобілях спільників, а також за адресами юридичних осіб. У результаті вилучено документи, необхідні для проведення експертиз, а також матеріальні носії, які мають доказове значення в кримінальному провадженні.

На підставі зібраних матеріалів чотирьом учасникам злочинної групи повідомили про підозру в учиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 28, ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 і 4 ст. 358 (Підроблення офіційного документа та використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України. Серед підозрюваних – організатор, неодноразово судимий волинянин, який має певний злочинний вплив на території Волині, сертифікований інженер-землевпорядник, державний кадастровий реєстратор, а також державний реєстратор Центру надання адміністративних послуг. 

Викрили злочинну схему незаконного привласнення земель лісового фонду слідчі управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України за оперативного супроводження Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснюють прокурори Офісу Генерального прокурора. 

Правоохоронці продовжують документування інших фактів незаконного привласнення особливо цінних земель лісового фонду. Триває розслідування, в ході якого будуть встановлювати повне коло причетних до вчинення правопорушення осіб, а також можлива додаткова кваліфікація дій підозрюваних.

За підробку документів і їх використання та шахрайські дії, вчинені в особливо великих розмірах групою осіб, фігурантам загрожує до 12-ти років позбавлення волі.


Управління комунікації

Національної поліції України 

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux