Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція України отримала від американських партнерів технічну допомогу для документування воєнних злочинів росії
Опубліковано 16 лютого 2024 року о 20:13

У Києві в рамках проєкту міжнародної технічної допомоги «Посилення спроможності Національної поліції України у боротьбі із вторгненням російської федерації» відбулась передача українським поліцейським 66 службових автомобілів, дронів, ДНК-лабораторій та 3D-сканерів.


Захід відбувся за участі Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка та Голови Національної поліції Івана Вигівського.

Ігор Клименко підкреслив, що в умовах повномасштабної війни МВС вже отримало матеріально-технічну допомогу від міжнародних партнерів на 287 мільйонів доларів. Він подякував за цю суттєву підтримку, яка допомагає вже майже два роки боронити нашу державу від ворога:

«Сьогодні ми говоримо про передачу 66 автомобілів для підрозділів Національної поліції, дев’яти 3D-сканерів, які сканують поверхню землі, 250 дронів та про великий пакет допомоги, який надходить Національній поліції України та до Державної прикордонної служби».

Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Бріджит Брінк зазначила, що США уже надали Національній поліції України допомоги на 17 мільйонів доларів – автомобілі, дрони та обладнання, необхідне для документування воєнних злочинів росії. Найближчим часом реалізується наступний пакет допомоги у 10 млн доларів.

Бріджит Брінк запевнила присутніх у подальшій підтримці України у її боротьбі з російським агресором:

«Ми надаємо таку допомогу для того, щоб ваші підрозділи якомога легше та безпечніше мали змогу збирати докази та доводити світові ті жахливі воєнні злочини, які скоює росія в Україні».

Бріджит Брінк наголосила, що цивілізований світ завжди пам’ятатиме сміливість і самовідданість українських правоохоронців, які документують злочини російської армії під обстрілами та намагаються домогтися справедливого покарання для агресора у цій війні:

«Найважчі мої розмови були, коли я спілкувалася з постраждалими від воєнних злочинів і у Бучі, і в інших містах. Такі воєнні злочини назавжди залишають шрами, котрі не загоюються… Хочу подякувати вам за те, що саме ви даєте надію цим людям, що ці злочини не минуть безкарно і що за них буде притягнуто до відповідальності - це буде свого роду певна компенсація для тих, хто постраждав від них».

Іван Вигівський висловив слова подяки американським партнерам в особі Бріджит Брінк за ту підтримку і допомогу, яку вони надають з моменту створення Національної поліції ще з 2015 року, що стала особливо цінною і відчутною в період повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну:

«Ми дуже високо цінуємо, що ви та ваші колеги безпосередньо знаходитесь в Києві, попри наявні ризики через війну. Ви бачите своїми очима, що відбувається, і тому ще більше нас розумієте і допомагаєте».

Очільник Нацполіції зазначив, що отримані автомобілі будуть передані поліцейським у прифронтові регіони, а технічне обладнання допоможе зберегти життя правоохоронцям, які працюють під обстрілами російської армії.

За його словами, передані 3D-сканери дозволять поліцейським швидко оглядами місце події, документувати воєнні злочини російської федерації, що потім ляже в основу обвинувальних актів у міжнародних судових інстанціях та допоможе притягти воєнних злочинців до відповідальності.

Перший заступник Голови - начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе продемонстрував партнерам та учасникам заходу документальний фільм про розслідування розстрілу колони з восьми цивільних автомобілів в Київській області та встановлення поліцейськими осіб російських окупантів, які вчинили цей злочин.




Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux