Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Наша робота - формування нової філософії поліцейського у захисті прав людини», – Євген Леванцов
Опубліковано 27 квітня 2018 року о 09:37

Співробітники Управління забезпечення прав людини Нацполіції ініціювали введення новацій в діяльності ізоляторів тимчасового тримання, зокрема – здійснення  контролю за утриманням затриманих осіб в ІТТ в онлайн режимі. Про це розповів  тимчасовий виконувач обов’язків начальника цього підрозділу Євген Леванцов.

- Спочатку – коротко про підрозділ та його функції.

- Офіс Управління забезпечення прав людини (УЗПЛ) було відкрито в структурі Нацполіції у вересні 2016 року. Завдання нашого підрозділу – здійснювати контроль за дотриманням прав осіб, яким довелося зіткнутися із поліцією. Це різні люди, яких можуть затримувати і доставляти поліцейські. Це і затримані за вчинення адміністративних і кримінальних правопорушень.

- А звідки працівники Управління отримують інформацію про стан справ у підрозділах?

- У кожному обласному підрозділі працює наш представник, який незважаючи на територіальне місцезнаходження не підпорядковується керівництву регіону. Саме вони виявляють існуючі порушення завдяки моніторингу діяльності територіальних підрозділів поліції, а потім пропонують керівництву шляхи вирішення цих проблем.

- Які порушення найчастіше виявляєте в підрозділах поліції?

- В територіальних підрозділах ми зазвичай виявляємо порушення процесуальних норм під час затримання особи та проведення слідчих дій. Наприклад, не викликається адвокат, не повідомляються родичі про затримання особи, у разі потреби не надається медична допомога затриманому і навіть були випадки, коли адвокати не допускалися до затриманих.

В ізоляторах тимчасового тримання (ІТТ) є випадки виявлення порушення, стосовно затриманих, які були учасниками програм замісної підтримувальної терапії. Це наркозалежні, які перебувають на лікуванні. Згідно із законодавством, співробітники ІТТ повинні щоденно доправляти їх під конвоєм до лікувального закладу для прийому замісного препарату. Інакше лікування зійде нанівець.

Є чимало випадків, коли право на лікування осіб зазначеної категорії відновлювалося лише після втручання співробітників нашого Управління.

- Чи працюєте з тими, у кого встановлюєте такі порушення?

- Звичайно. Якщо говорити про превентивну функцію, то в цій частині нашої діяльності ми маємо досить потужний арсенал – тренінги, семінари, лекційні заняття. Крім того, ми комбінуємо різні методи роботи, аби досягнути кращого результату.  

Наприклад, залежно від теми тренінгу ми можемо залучати до цього заходу адвокатів, працівників наркодиспансерів тощо. При цьому ми організовуємо навчання не лише для рядових поліцейських, але й для їхніх керівників.

Тож підкреслю: наше найголовніше завдання – не покарати когось «для звітності», а запобігти порушенню прав людини у поліцейській системі. Основна ж наша мета – ще більш амбітна: взагалі викорінити такі випадки з поліцейської роботи.

- Окрім порушень процесуального характеру під час проведення слідчих дій, чи  виявляли ваші співробітники порушення, коли поліцейські вчиняли злочини?

- Так, нещодавно на Вінниччині до нас звернулася молода дівчина - іноземка. Вона розповіла, що через мережу Інтернет познайомилася із вінничанином. Тривалий час молоді люди переписувалися, а потім дівчина приїхала в гості до свого друга. Під час романтичного побачення чоловік запропонував їй позичити кошти, так як вона є не місцевою. Після отримання грошей, до квартири зайшли працівники поліції які звинуватили дівчину у проституції. Забравши паспорт, пообіцявши що її не будуть притягувати до відповідальності працівники поліції, почали примушувати дівчину займатися проституцією.

Ми передали ці матеріали до Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції. Факти, про які розповідала дівчина, підтвердилися, тож працівники внутрішньої безпеки затримали цю групу, до якої входили начальник відділу, старший інспектор та інспектор підрозділу протидії торгівлі людьми.

- Розкажіть про новації у роботі вашого Управління.

- Проведення реформи у сфері забезпечення діяльності  ізоляторів тимчасового тримання було ініційовано нашим Управлінням. Робота складається з кількох аспектів. По-перше, наразі ми домоглися того, що майже всі ізолятори мають умови, які відповідають європейським стандартам. Друге - введено модульне харчування для затриманих, тобто забезпечення замороженими порційними продуктами, які потрібно лише розігрівати.

Третій етап реформування - це розроблення інформаційної підсистеми «ІТТ Custody records». Вона дає можливість здійснювати контроль в онлайн режимі за утриманням осіб, затриманих і доставлених до ІТТ. Наприклад, ми, сидячи в Києві, можемо в будь-який час, використовуючи внутрішню мережу, переглянути інформацію про  слідчі дії, візити лікаря, адвоката чи родичів до затриманого, і навіть – прийом їжі та прогулянку затриманих.

Крім того, зараз триває експеримент по введенню посад інспекторів із забезпечення прав людини в ІТТ. Саме ці інспектори будуть проводити інтерв’ювання  затриманих, а в разі виявлення порушень – передаватимуть інформацію до УЗПЛ і, відповідно, в органи прокуратури або підрозділи Департаменту внутрішньої безпеки – залежно від тяжкості скоєного проступку.

Також зараз триває проект по введенню інформаційної системи «Затриманий». Плануємо, що дані затриманої особи, які відомі на момент затримання,  вносяться патрульними поліцейськими до бази з допомогою планшету. Далі інформація доповнюється  в електронному вигляді у територіальному підрозділі, куди буде доставлено порушника. Крім того, в подальшому в електронному вигляді фіксуються всі процесуальні дії, які проводяться в підрозділі із доставленим. Якщо приймається рішення про доставлення особи в ізолятор тимчасового тримання, тоді задіюється база «ІТТ Custody records».

Відтак підкреслю, що ми працюємо над тим, аби автоматизувати весь процес – від моменту фактичного затримання до моменту відправлення в СІЗО. Мінімізація людського фактору і використання сучасних технологій, на мою думку, мінімізують фактори, які можуть призвести до порушення прав людини під час її контакту із поліцейською системою.

- Чи відразу впроваджувані інновації були сприйняті поліцейськими? 

- Слід зазначити, що наше управління ініціювало встановлення систем відеоспостереження в територіальних підрозділах поліції. Скажемо прямо: цей факт деякими поліцейськими не завжди сприймався схвально. Проте є випадки, коли відеозаписи з камер спостережень рятували поліцейських від необґрунтованих звинувачень з боку або самих затриманих, або їх родичів.

Наприклад, минулого року був такий факт. Поліцейські доставили неповнолітнього до одного з районних управлінь. З парубком поспілкувалися, і, як це передбачає законодавство – передали батькам. Проте через дуже короткий час батьки хлопця  звернулися до прокуратури із заявою про правопорушення з боку поліцейських. Причина заяви – їх дитину побили поліцейські прямо у приміщенні райуправління.

Коли ж ми почали розбиратися у ситуації, то вона отримала несподіваний поворот. Саме завдяки записам системи відеоспостереження виявилося, що тілесні ушкодження хлопцю спричинили його ж батьки. Коли підліток вийшов за ворота райуправління, тато з матою вирішили в такий спосіб провести «виховну роботу» із сином.

- Як би Ви охарактеризували в кількох словах основні принципи роботи вашого підрозділу?

- Якщо в кількох словах, то діяльність УЗПЛ, насамперед, спрямована на гуманізацію роботи поліції та її ставлення до громадян. Йдеться про формування нової філософії поліцейського, для якого права людини є найвищою цінністю.

Але не слід забувати, що поліцейський теж – звичайна людина і теж в деяких ситуаціях потребує захисту. Тож для нас головне – не звинуватити або «відбілити» когось, головне – знайти істину та забезпечити дотримання прав як громадян, так і поліцейських. І саме принципу такого балансу ми дотримуємося у своїй роботі.

 

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux